БалканиВИЖ ВСИЧКИ

„Нова Македония“ (Македония): Стоп на гръцкия геноциден план за Македония и македонците (Отворено писмо до Алексис Ципрас по повод неотдавнашните му изяви)

14 юни 2018 | 12:53

Снимка: Нова Македония

Скопие. Скопското електронно издание „Нова Македония“ публикува материал на македонския поет, литературен и художествен критик, есеист и преводач Евтим Клетников, под формата на „Отворено писмо до Алексис Ципрас по повод на неотдавнашните му изяви“, представен без редакторска намеса.

Господине Алексис Ципрас, в неотдавнашната ваша изява пред гръцките медии казвате: „В преговорите няма да дадем нещо, което бе дадено преди 70 години“. И още „Имат държава, която от 70 години се казва Македония, а нямат никаква връзка с Александър Велики и този исторически период. Имат славянски и албански корени и признават това. Ако получим определение преди името „Македония“ ще е голяма победа, а още по-голяма ще е да се договорим, че едно е нашата Македония, която идва от дълга традиция, а съвсем друго тяхната традиция и техният културен код...“. Незнам дали чувствате срам от тази и подобните изяви, защото падате под най-низкото ниво на домашно и морално възпитание.

Лъжете безобразно премиере и сте агресивен като хиена, която мисли, че жертвата е вече готова и трябва само лакомо да я сграбчи и довърши. Горчиво ще се разочаровате и вие, и Теодоракис, и Павлопулос, и Каменос и гръцките фашизоидни владици, които нямат никаква връзка с Бог и божествената Правда и истина. Аз и деветдесет и девет процента от македонския народ ви казваме, че в на никаква цена няма да излезем извън своето изконно Име, в което сме твърдо закотвени вече няколко хилядолетия, а вие като добре познати исторически хиени искате да присвоите за себе си целия негов богат културно-цивилизационен имот. Малко ви е гръцкото, затова сега искате и македонското Име с цялата негова културоложка и мъченическа слава. Не. Няма да успеете в това. Ние не съществуваме от 70 години, които също ни ги отричате, а сме записани още в първата, най-стара етнографска карта на народите от библейския Мойсей и оттам, още от първата страница на Ветхия завет като златна жица преминаваме до крайните брегове на Новия завет, когато в Македония идва по Божия заповед апостол Павел, за да християнизира от тук твърдоглавите гърци и цяла паганска Европа, която, за съжаление, все още е такава и държи християнството само като маска. Знаете, че на най-ревностния Исусов апостол му се явява македонец, за да отиде в Македония, а не грък. Мислите ли, че това е случайно.

Дали е случайно и това, че в Библиите, които се печатат на Запад, това свято място от Новия завет е изкривено и вместо „Му се яви македонец“, пишат „Му се яви човек от Македония“. Само и само да не е македонец. Ако са убедени, че Македония значи гръцка идентичност те не биха правили това. Но не са убедени, както вярвам не сте убедени и вие, премиере Ципрас, нито всички гърци, които вие ги хвърляте в екстранационалистическа, фашистка еуфория. Антропологията не познава сплав от две отделни идентичности, насилствено споени в една, както го правите вие гърците с разбойническия грабеж на македонската идентичност. А и българите. Сега и албанците, където търсите корена на нашата идентичност. Това, простете, не може да се нарече по никакъв друг начин, осен най-низък тип политически и всякакъв друг вид идиотизъм.

Премиере, не можете да вярвате на нашите/ненаши Заев и неговия министър Димитров, нито на онези бедни медийни същества при нас, които не знаят нито какво е име, нито какво е идентичност, нито от къде извира той. Те не знаят какво да правят със собственото си име, нито знаят защо са се родили и за какво трябва да използват живота си, подарен им от Господ. За лъжи, или за истини. За зло, или за добро. Както и вие, премиере Ципрас, защото неотдавнашната ви изява ясно показва това. А не можете да вярвате и на вавилонската дама Европа, която, както каза видният английски романист Д.Х. Лорънс, „по инерция трупа всичко в гръцка торба“. Сега и голямата Антична Македония, която по никакъв начин не ви принадлежи. Играйте си колкото искате сиртаки с Теодоракис, Каменос, Павлопулос и с вашите фашизоидни, безбожни владици, но няма да получите не нито един атом, а дори и най-малък кварк (за да се изразим с езика на квантовата физика на Нилс Бор) от скъпоценната македонска историческа памет. Не. И историческата фактология, ако искате, е немилосърдно на наша страна. Това е цяло едно огромно безгрижно море. Нека оставим настрана Херодот и други короновани гръцки и други древни историци.

Сега избрах, в контекста на темата, за която говорим, да ви напомня за гърка Плутарх, който е написал биографична книга за Александър Македонски, който вие, във фройдовски страх не желаете да именувате така и наричате Велики. Това означава, че не само вашето съзнание, но вашият подсъзнателен ум е болезнено възпрепятстван от македонския синдром. Той – гъркът Плутарх, в тази книга разказва един характерен епизод за яда на Александър, когато на едно угощение укорил надменния грък Клит, който се държал неприлично, както и вие сега, към македонците, които смятате за исторически боклук, а все пак искате да присвоите като хиени тяхната идентичност. Обръщайки се, Александър казал на гърка: "Нима не ви се струва, че гърците стъпват между македонците като полубогове между животни". Това! Сега схващате ли нещо, господине Алексис Ципрас. А дали, освен това, сте чели и Филипиките на най-циничния гръцки философ Демостен, от когото в цинизма не сте помръднали ни сантиметър по-надолу? А? Какво казва в тях? Че македонците са варвари, защото със своите фаланги (и това е история) мачкаха гърците, които сега мазохистично, патологично се представят за тях.

Ако античните извори за това, че македонците и гърците са различни народи не са ви достатъчни, ето и и един съвременен, и ваш съвременник, умен и безкористен гръцки историк, който говори истината. Казва се Димитрис Михалопулос, професор историк. В своя кратък, но кристално ясен текст, под название „Македонски манифест“ в своята най-нова книга, по повод десетгодишния юбилей, в този смисъл той посочва няколко коронни фрагмента от антични историци за отделната македонска идентичност, която няма допирни точки с гръцката. Умен и морален, за разлика от вас,премиере и той се позовава на ключовата сцена с апостол Павел от Новия завет: „И през нощта на апостол Павел му се яви видение; там стоеше човек от Македония и го молеше. Ела в Македония, помогни ни“. При това, той се позовава и на някои ключови антични историци. Разбира се, на Херодот, но и на Павзаний, който пише за македонската битка на гърците при Херонея. Пише: „Понеже катастрофата при Херонея беше началото на лоша поредица за всички гърци, а също и за поробените, които бяха слепи за тази опасност и бяха на страната на македонците, Филип получи най-много от техните градове; с Атина номинално установи отношения, отнемайки островите й и слагайки край на нейната морска империя“. И така нататък. Достатъчно ли е това, господин премиер. Това го казва грък, доблестен да признае истината, за която вие сте слепи.

Вие се опирате на брюкселския европейски естаблишмънт, който, както и вие, с примера с Македония възобновява третия нацифашистки Райх. Катастрофата следва, не само според Нострадамус, но и според Божията Правда и Истина, не само за Македония и македонците, но и за гърците и Европа. Може би, Бог няма да позволи над македонците отново да падат англоамериканските напалмови бомби. Те най-варварски изчистиха Егейска и Беломорска Македония от македонци, за да ви я дадат да се нахраните, без никаква грижа за нейните „полета и планини от кръв“, както написа за разлика от вас достойната гъркиня Анастасия Каракасиду. За това гръцките националисти се заканваха да я убият.

Така, господине Алексис Ципрас. Изчистихте македонците от Беломорска Македония, заграбвайки тяхната земя, от която сега се храните и дори погърчихте техните гробове, а сега искате да ни прогоните и от нашата памет. Не ви е срам. Няма да успеете в това, макар да сте ангажирали и всички бомбардировачи на НАТО и брюкселска Европа, която вдъхва живот на вашия, за жалост и техен, геноциден план. Не. Ние сме Македония и македонци от тук до края на вечността. А вие гърци „сърцем светци, лицем вълци“, както ви описа точно Григор Пърличев. Не вярвайте на фалшификаторската и шизофренична Европа, която сама на себе си, глупаво, си причини две световни войни, в които изпрати в касапницата милиони свои хора, невинно млади и извърши невиждани престъпления срещу човечеството и на другите континенти. А тогава каква истина можем да искаме сега от нея? Не се опирайте на нейния фалшификат, господине Ципрас, на тяхната и вашата лъжа за Македония и македонците, които, както казва и апостол Павел в своите послания, са „синове на светлината“ и са „светила, които светят в разложения свят“. Не вярвайте нито на Заев и Димитров, по-европейци и от самите европейци и по-НАТОвци от самите натовци. Това е капацитетът на тяхната съвест, интелигентност и морал. Подобен на вашия. Приемете моите сърдечни поздрави.

Превод и редакция: Иван Христов