БалканиВИЖ ВСИЧКИ

„Фактор“ (Македония): Борисов „затвори вратата“ на македонския президент

14 юни 2018 | 12:12

Снимка: АФП

София. Министър-председателят на България Бойко Борисов отказа да се срещне с македонския президент Георги Иванов, отбелязва скопското електронно издание „Фактор“.
Държавният глава на Македония вече е в България и скоро ще бъде приет от колегата си Румен Радев, поясняват от редакцията. „Не искаме да се намесваме във вътрешните работи на нашата съседна държава. Нашата позиция е принципна и е ясна, както и на цялата международна общност. Ясна е и позицията на президента на Р Македония. Българското правителство не вижда смисъл да бъде използвано във вътрешнополитическите дебати в Скопие. Ключова за бъдещето развитие на нашата съседна държава е интеграцията в ЕС и НАТО и тя не бива да бъде поставяна под въпрос“, обясниха от София.
Министърът на външните работи на България Екатерина Захариева също е отменила планираната среща с Георги Иванов.
От редакцията припомнят,, че президентът на Република Македония е на двудневно посещение в България и трябваше да има срещи с премиера, министъра на външните работи и с председателя на Народното събрание. В рамките на дискусиите се очакваше да бъде обсъдена темата за разрешаване на спора за името на Македония. Но Георги Иванов отказа да приеме решението, договорено от министър-председателите на Гърция и Македония - „Република Северна Македония".

Превод и редакция: Тереза Герова