Европейски съюзВИЖ ВСИЧКИ

AFP: Париж потвърди: Срещата между Еманюел Макрон и новия италиански министър-председател ще се проведе по план

14 юни 2018 | 11:40

Снимка: АФП

Париж. От Елисейския дворец разпространиха изявление, в което увериха, че държавният глава на Франция Еманюел Макрон „не е искал да оскърби“ Италия с коментарите си за мигрантската криза, които предизвикаха дипломатически скандал между Париж и Рим, предава AFP.
Макрон е разговарял по телефона с италианския министър-председател Джузепе Конте, в рамките на който „президентът подчерта, че нито един от неговите коментари не е бил с цел да оскърби Италия и италианския народ", се казва в изявление от Президентството в Париж.
След като Рим заплаши, че ще отмени планираната среща между Макрон и Конте, от Елисейския дворец потвърдиха, че тя все пак ще се състои.
Градусът на напрежението между Рим и Париж се покачи през последните дни. В сряда новият министър на вътрешните работи на Италия Матео Салвини обвини Франция, че не е изпълнила ангажиментите си по приемането на мигранти, като я призова да покаже „щедрост" и да допусне на територията си повече търсещи убежище. В реч пред Сената Салвини заяви, че Франция е приела само 640 от повече от 9 000 мигранти, които трябваше да бъдат изтеглени от Италия. Той поиска Франция да премине от „думи към дела и да покаже щедрост", като приеме в страната повече търсещи убежище.
По-рано Министерството на външните работи на Италия привика френския посланик във връзка с изявление на президента Еманюел Макрон за кризата, която предизвика корабът „Водолей“ с над 600 мигранти на борда. Лидерът на Елисейския дворец обвини Рим в „безотговорност“, след като новото правителство на средиземноморската страна отказа да отвори пристанищата си за кораб на неправителствена организация, чиито членове спасиха стотици бедстващи в Средиземно море мигранти.
В неделя новият министър на вътрешните работи на Италия Матео Салвини от крайнодясната „Лига“ отправи предупреждение, че ще разпореди затваряне на пристанищата в страната за кораби, на борда на които има повече от 600 търсещи убежище.
Салвини призова властите на Малта да дадат възможност на плавателните съдове с мигранти да акостират на острова. В противен случай Италия ще затвори своите пристанища, увери вътрешният министър на средиземноморската страна.
До изострянето на тона се стигна заради конкретен случай и заради действията на спасителния кораб „Водолей“. На борда му имаше 629 търсещи убежище, включително 123 непълнолетни без придружител, 11 деца и седем бременни жени. В писмо до управляващите в Малта Салвини посочи, че е ангажимент на Валета да им гарантира закрила, след като мигрантите са спасени в близост до бреговете на Малта. Няма никакви основателни причини те да бъдат изпращани в Италия. В този случай Малта няма нито правомощия, нито задължение да оставя бежанците на италианския бряг, категоричен бе Салвини.

Превод и редакция: Тереза Герова