БалканиВИЖ ВСИЧКИ

Преглед на някои от основните теми в балканския печат ( Агенция „Фокус“ )

14 юни 2018 | 11:14

Снимка: Агенция "Фокус"

Скопие. Бившият югославски и македонски дипломат Ристо Никовски бе гост на програмата „Само истина“ на най-големия частен телевизионен канал в Македония „Канал 5“, където изтъкна, че договорът между Македония и Гърция, който, най-вероятно, ще бъде подписан през почивните дни край езерото Преспа – на границата между двете страни – представлява капитулация на Република Македония. Според неговото мнение, този ход на премиера Зоран Заев е неприемлив и представлява предателство на собствения народ и държава, пише приближеното към бившето ръководство на ВМРО-ДПМНЕ скопско електронно издание „Курир“.
„Всичко, което искаше другата страна е прието и това е директна и абсолютна наша капитулация, защото от самото начало преди 30 години, когато започна този процес, ние можехме да приемем тези искания. Това е предателство на всички досегашни премиери и президенти, които бяха наясно, че това, което се прави сега, е неприемливо. Това е катастрофа за Македония и сега ни се представя като някакъв голям успех и постижение“, заяви Никовски.
Той добави, че Гърция не признава съществуването на народа на неговата страна като македонци и ако някой си мисли, че с този договор те ги признават и приемат като македонци, това, според него, е самозалъгване, пише „Курир“.
„Защо ни е да искаме от гърците да признават, че сме македонци и да се въртим и да се мятаме, че ние сме македонци. Ние сме македонци и не зависим от гърците“, подчерта Никовски.
Бившият дипломат пита кой е дал право на Заев и неговият екип да преговаря и да прави отстъпки за това да се приеме отказ от това, че македонците са наследници на античните македонци. Според неговото мнение, това могат да го кажат само историците, но не и Зоран Заев. Той изкоментира и изявата на Заев пред българската телевизия БНТ преди два месеца, когото, по отношение на спора за името, премиерът е заявил, че е много важно решението, което ще се приеме, да не обезличи и обезчести македонците у дома. Но, както заяви Никовски, с този договор между Заев и Ципрас, Македония е обезчестена и обезличена у дома, защото думата Македония се размива.
„Този договор е унизителен за Македония. Премиерът преди два месеца каза пред българската телевизия БНТ, че е много важно да не бъдем обезличени у дома, да не бъдем обезчестени. С този договор сме и обезличени, и обезчестени. МАНУ (Македонската академия на науките и изкуствата), МТВ (Македонска радио и телевизия) няма да бъде вече МТВ, Македонски железници няма да бъдат македонски железници, националният ни отбор няма да играе с името Македония. Думата Македония се изтрива“, обясни Никовски.
***
Прищина. Специализираната прокуратура на Косово обвини косовар в тероризъм заради това, че се е опитал да се присъедини към редиците на „Ислямска държава“ в Сирия, но е бил заловен от Турция и е изпратен обратно в родината си, пише базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
Съгласно обвинението, косовският албанец, известен само с инициалите Р.Д., е обвинен по член, който забранява присъединяването към чуждестранни паравоенни формирования или участието във военен конфликт в чужбина. Той е арестуван на 2 юни 2017 година в Турция и по-късно е екстрадиран в Косово.
Ако бъде признат за виновен, мъжът може да бъде осъден на до 15 години лишаване от свобода. Косовските власти заявиха, че около 70 граждани на страната участват активно в боевете на страната на екстремистките групировки в Сирия и Ирак.
***
Атина. Мащабен пожар в боровите гори на гръцкия остров Алонисос, на източното гръцко крайбрежие, на около 50 км североизточно от остров Евбея, принуди службата за гражданска отбрана да евакуира около 70 туристи от хотел в района на Марпуда в нощта срещу четвъртък, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Седемнадесет пожарникари на четири пожарни, два хеликоптера Canadair и един Super Puma се борят с пожара в района на Геракина лака, в южната част на острова.
За щастие, вятъра не духа по посока на Спорадските острови, където се намира Алонисос, но боровете са станали причина за бързото разпространяване на огнената стихия.
На път към острова са още огнеборци и шест пожарни.
В интервю пред държавната телевизия EPT, кметът на остров Алонисос Петрос Вафинис заяви, че става дума за палеж. Към момента са изгорели 50-60 хектара.
***
Прищина. Според командващия натовските мироопазващи сили в Косово (КФОР), италианския генерал Салваторе Куочи, за трансформацията на Косовските сили за сигурност (КСС) в армия ще бъдат необходими поне десет години, отбелязва електронното издание на сръбския вестник Danas.
Командирът от КФОР бе категоричен обаче, че независимо колко време ще трае процесът, той трябва да бъде приемлив за всички в Косово, включително и за представителите на малцинствата. При това Куочи увери, че формирането на армия не може да бъде завършено в рамките на ден или „просто чрез приемане на един законопроект“.
„Във всеки случай, когато бъде взето решение, ще са необходими най-малко 10 години, за да се формира армия. Въпросът не е само за преход или трансформация. Необходими са оборудване, обучение, изграждане на способности и капацитет“, обясни италианският генерал.
Куочи обърна внимание и на финансовата страна на въпроса – закупуването на оръжия и подготовката на войниците ще изискват значителни промени в бюджета на Прищина. „Всичко това показва, че решението не е толкова просто, процесът ще бъде дълъг. Дори ако бъде утвърден проектозаконът, процестът ще продължи поне 10 години“, е мнението на генерала.
Куочи припомни, че КФОР подкрепя преобразуването на КСС в армия и утвърждаването на конституционните промени, които да позволят това да се случи.
„Подкрепяме конституционните промени, трансформацията и прехода. Това означава, че какъвто и да бъде процесът, той трябва да бъде приемлив за всички, включително за малцинствата. Ето защо НАТО подкрепя промените в Конституцията, а ако няма такива, позицията ще бъде ревизирана на най-високо ниво в Алианса“, отбеляза командващият силите на НАТО в Косово.