Европейски съюзВИЖ ВСИЧКИ

FAZ: Ангела Меркел предложи компромис в спора с Хорст Зеехофер за миграцията

14 юни 2018 | 08:26

Берлин. Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел и лидер на християндемократите е предложила компромис в спора с лидера на Християнсоциален съюз Хорст Зеехофер за политиката на Берлин в областта на убежището, отбелязва националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Съгласно разпространената информация, предложението на Меркел предвижда сключването на двустранни споразумения между европейските държави, които са най-силно засегнати от мигрантския натиск. По този начин ще бъде създадена възможност за законно отхвърляне на на германската граница на онези от мигрантите, на които вече е била отказана закрила в друга държава от Европейския съюз. Спорът между сестринските ХДС и ХСС все още не е туширан. Лидерът на баварската партия бе категоричен, че ще запази позициите си по отношение на политиката за убежище.
В сряда канцлерът на ФРГ организира специална среща, на която членове на кабинета в Берлин и представители на организации обсъдиха проблемите, които възпрепятстват интеграцията на чужденците в страната. На нея обаче не присъстваше Хорст Зеехофер, федералният министър на вътрешните работи. Обяснено бе, че Зеехофер няма да присъства на срещата, тъй като в обедните часове на деня ще приеме австрийския канцлер Себастиан Курц. Но едва ли е тайна за някого, че политиката в областта на убежището отново се превърна в ябълка на раздора във водения от Меркел Съюз (ХДС/ХСС).
По-рано тази седмица федералният министър на вътрешните работи на ФРГ отложи официалното представяне на своя „генерален план за миграцията“. Зеехофер бе категоричен, че не е готов за „лош компромис“. Неговият генерален план обхваща всички мерки, „които според мен са необходими за възстановяване на закона и реда в Германия".
Първоначално Зеехофер трябваше да изложи своя план във вторник, 12 юни, но презентацията бе отменена. Причините очевидно са разногласия с Меркел. Министерството на вътрешните работи оправдава отказа само с факта, че „някои точки все още ще трябва да бъдат гласувани".
Зеехофер подготви широкообхватна реформа на политиката в областта на предоставяне на убежище. „Все още нямаме правилен набор от правила за бъдещето. Затова в моя генерален план предлагам 63 мерки“ за реформа в политиката, обяви Зеехофер пред местните медии, като поясни.

Превод и редакция: Тереза Герова