ИкономикаВИЖ ВСИЧКИ

Автобусни превозвачи излизат на протест срещу Проектозакона за Българска автомобилна камара

14 юни 2018 | 07:42

Снимка: Община Бургас

София. Автобусни превозвачи в цялата страна излизат на предупредителен протест срещу отказа на парламентарното мнозинство да оттегли подготвяния законопроект за създаване на Българска автомобилна камара. Очаква се над 2000 автобуса за вътрешноградски, междуселищни и републикански пътнически превози да преустановят работа за час и половина в периода 14.00 – 15.30 часа. В протестните действия се включват Националното сдружение на автобусните превозвачи в България (НСАПБ), Браншовият съюз за стопанска инициатива в транспорта (БССИТ), Националният съюз на превозвачите (НСП) и Корпорацията на автомобилните превозвачи в България (КАПБ), които покриват почти 100% от пътническите превози в страната. Позицията на браншовите организации е подкрепена и от три работодателски организации Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара (БСК) и Българска търговско-промишлена палата (БТПП).
От сектора настояват проектозаконът за БАК да бъде оттеглен от вносителите, в противен случай на 25 юни т.г. ще стартират безсрочни протестни действия. В законопроекта е заложено Българската автомобилна камара да предлага на министъра на транспорта да лицензира или не фирми-кандидати за лиценз и да контролира дали фирмите спазват закона. Според протестиращите обаче е незаконосъобразно функции и дейности на ИА „Автомобилна администрация“ да бъдат изземвани и поверявани на Българска автомобилна камара, състояща се от преки конкуренти в сектора на обществен превоз на пътници. Според автомобилните превозвачи законопроектът е лобистки, създава условия за корупция, направен е в интерес на конкретен кръг от фирми
В сряда браншовите организации от сектора на автомобилните превози на пътници и товари, членуващи в АИКБ, БСК и БТПП, проведоха поредица от срещи с ръководствата на парламентарните групи и с Комисията по транспорт при Народното събрание.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че партията ѝ подкрепя напълно исканията на представителите на транспортния бранш и настоява ГЕРБ да изтеглят законопроекта незабавно. Нинова каза, че с тези промени управляващите ликвидират транспортния бранш, като го предават в ръцете на близките до властта. Депутатът от "Обединени патриоти" Атанас Стоянов също обяви, че са съгласни с много от доводите на представителите на транспортния бранш.
Вносителят на законопроекта– депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов заяви, че текстът е бил обсъден с всички и е съобразен с искания, които са получили.