Европейски съюзВИЖ ВСИЧКИ

Преглед на основните теми в британския печат (Агенция "Фокус)

14 юни 2018 | 06:05

Снимка: АФП

Сеул. Майк Помпео се разгневи, когато бе попитан за ядреното разоръжаване на Северна Корея, пише британския вестник The Guardian.
Майк Помпео заяви, че САЩ и Северна Корея са близо до споразумение по широк кръг от въпроси, но се разгневи на репортерите, когато бива запитан как ще бъде потвърдено разоръжаването на Пхенян.
Американският държавен секретар разговаря с журналисти в деня след съвместното изявление, подписано от Доналд Тръмп и Ким Чен-ун в Сингапур, относно севернокорейското разоръжаване и двустранните отношения.
Изявлението беше критикувано от експерти по контрола на оръжията, тъй като използваше неясния език, предпочитан от режима, а не по-точното определение за разоръжаване, което администрацията на Тръмп заяви, че ще настоява преди срещата на високо равнище.
Повечето наблюдатели са единодушни, че срещата в Сингапур е успяла по някакъв начин да разсее напрежението на Корейския полуостров, но не е изяснила дали режимът на Пхенян е сериозен в намерението сиа да се откаже от ядрените си оръжия.
Пристигайки в Сеул, за да информира правителствата на Южна Корея и Япония за резултатите от срещата на върха, Помпео каза, че съвместното изявление не съдържа всичко, което по принцип е било договорено с Пхенян.
Той каза, че американските и севернокорейските официални лица, които се срещат в демилитаризираната зона (ДМЗ) между двете Кореи в навечерието на срещата на върха, са постигнали голям напредък, който скоро ще стане публичен.
Но когато беше попитан защо думите "подлежащи на проверка" и "необратими" не фигурират в съвместното изявление, той заяви, че двата термина са обхванати в единствената дума "пълна". На въпроса дали Тръмп и Ким са обсъждали проверка, която ще включва разполагането на оръжейни инспектори в Северна Корея, държавният секретар загуби спокойствие.
"Намирам този въпрос за оскърбителен и странен и честно казано смешен", каза Помпео.
***

Скопие. Македонският президент Георге Иванов отказа да подпише споразумението за промяна на името, пише британският вестник The Independent.
Македонският президент Георге Иванов заяви, че няма да подпише споразумение с Гърция за промяна на името на страната му.
Президентът Иванов каза, че споразумението, което ще преименува Македония като "Република Северна Македония", дава твърде много отстъпки на Гърция.
"Моята позиция е окончателна и няма да се поддам на никакъв натиск, изнудване или заплахи. Няма да подкрепя или да подпиша такова вредно споразумение ", каза на пресконференция президента Иванов.
Той има подкрепата на националистическата опозиция ВМРО-ДПМНЕ и заяви, че евентуалното бъдещо членство на Македония в ЕС и НАТО не е достатъчна причина да подпише "лошото споразумение".
"Ние ще се противопоставим на тази сделка на капитулация с всички демократични и правни средства", заяви ръководителят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Микоски на пресконференция, олицетворявайки споразумението като "абсолютно поражение за македонската дипломация".
Сделката, постигната от министър-председателите на двете страни, се очаква да бъде подписана от външните министри този уикенд. След това македонският парламент ще гласува, а ако бъде одобрен, подписът на Георге Иванов ще бъде необходим.
Ляво-центристкото правителство на Македония също се нуждае от мнозинство от две трети, за да спечели одобрението на парламента, което ще изисква подкрепата на ВМРО-ДПМНЕ, която силно се противопоставя на споразумението.
Ако президентът откаже да подпише, сделката ще се върне в парламента за ново гласуване. Иванов ще трябва да подпише споразумението, ако то мине втори път.
***

Лондон. Вътрешният министър на Великобритания ще улесни достъпа на медицински персонал до трудовия пазар на страната, пише британският вестник Daily Express.
Саджит Джавит е решил да извади лекарите и медицинските сестри, идващи извън европейския съюз от лимитираната квота за получаване на работни визи‘
Тази стъпка се предприема , за да се намали недостига на медицински персонал за работа в системата на националната здравноосигирителна система.
Министри от кабинета , начело с премиера са съгласни с промяната на визовите правила. Изваждането на медицинския персонал от квотата за работни визи ще улесни достъпа на други квалифицирани кадри.
В дългосрочен план Великобритания планира да увеличи бройката на лекарите и медицинските сестри чрез обучение на кадри в страната.
***

Лондон. Британският ислямски съвет иска разследване за ислямофобия в Консервативната партия, пише британският вестник Huffington post.
В писмо до председателя на партията Брандън Луис, най-голямата мюсюлманска група в Обединеното кралство, заяви, че е време да се увери, че "расистите и фанатиците нямат място в партията".
Този ход бе подкрепен от баронеса Варси, бившият министър на кабинета на консерваторите, която отдавна призовава за вътрешно разследване на проблема. "Надявам се, че партията ще започне да спира да отрича съществуването на проблема ", каза тя в телевизионно предаване.
Харун Хан, генералният секретар на Британския ислямски съвет, критикува Луис за това, че не е предприел действия срещу депутатът консерватор Боб Блекман", който изрази "съжаление" през март, след като сподели анти-мюсюлмански пост във „фейсбук
Хан каза: "Само миналия месец имаше повече от веднъж седмично случаи на ислямофобия от кандидати и представители на Консервативната партия.
"Освен това, бездействието по време на важни случаи изпраща сигнал, че ислямофобията се толерира в Консервативната партия".