БалканиВИЖ ВСИЧКИ

The Independent: Македонският президент отказа да подпише споразумението за промяна на името

14 юни 2018 | 03:29

Снимка: АФП

Скопие. Македонският президент Георге Иванов отказа да подпише споразумението за промяна на името, пише британският вестник The Independent.
Македонският президент Георге Иванов заяви, че няма да подпише споразумение с Гърция за промяна на името на страната му.
Президентът Иванов каза, че споразумението, което ще преименува Македония като "Република Северна Македония", дава твърде много отстъпки на Гърция.
"Моята позиция е окончателна и няма да се поддам на никакъв натиск, изнудване или заплахи. Няма да подкрепя или да подпиша такова вредно споразумение ", каза на пресконференция президента Иванов.
Той има подкрепата на националистическата опозиция ВМРО-ДПМНЕ и заяви, че евентуалното бъдещо членство на Македония в ЕС и НАТО не е достатъчна причина да подпише "лошото споразумение".
"Ние ще се противопоставим на тази сделка на капитулация с всички демократични и правни средства", заяви ръководителят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Микоски на пресконференция, олицетворявайки споразумението като "абсолютно поражение за македонската дипломация".
Сделката, постигната от министър-председателите на двете страни, се очаква да бъде подписана от външните министри този уикенд. След това македонският парламент ще гласува, а ако бъде одобрен, подписът на Георге Иванов ще бъде необходим.
Ляво-центристкото правителство на Македония също се нуждае от мнозинство от две трети, за да спечели одобрението на парламента, което ще изисква подкрепата на ВМРО-ДПМНЕ, която силно се противопоставя на споразумението.
Ако президентът откаже да подпише, сделката ще се върне в парламента за ново гласуване. Иванов ще трябва да подпише споразумението, ако то мине втори път.

Превод и редакция: Юлиян Марков