Национална сигурностВИЖ ВСИЧКИ

Според н. пр. Ерик Рубин България е сред малкото съюзници в НАТО, създали план за достигане на 2% от БВП за отбрана до 2024 г. (ОБЗОР)

13 юни 2018 | 20:46

Снимка: Агенция "Фокус"

София. Ангажиментът е всички съюзници да достигнат 2% от БВП до 2024 г. България е една от малкото съюзници на НАТО, които са създали план, за да достигнат тези 2% до 2024 г. България отделя средства за модернизиране на въоръжените си сили през последните няколко години. Това каза посланикът на САЩ в България Н. Пр. Ерик Рубин, който изнесе лекция на тема „НАТО и двустранното сътрудничество между България и САЩ“. Според него страната трябва да увеличава отговорностите си, тъй като това ще укрепи въоръжените сили по много начини. По думите му придобиването на нови бронирани сухопътни машини ще увеличи отговорностите, но и ще подобри ролята, която България ще играе в Алианса. „Модернизирането на военноморските сили ще позволи по-добрата охрана, но и трениране на екипажите. Новите изтребители ще позволят на талантливите пилоти да летят и правят съвместни тренировки със съседите си. Това ще допринесе за безопасността и сигурността на пилотите. Страната ви има изграден план за модернизация“, подчерта Рубин.
Той уточни, че преди срещата на НАТО в Брюксел България има възможността да се отличи сред съюзниците си. Според Рубин предприемането на стъпки за реализиране на военните разходи преди срещата в Брюксел ще постави България в едно завидно положение. По думи му България е способна да извършва велики дела в рамките на постигнато на целите на ЕС и НАТО, тъй като притежава сила да вдъхновява и мотивира съседите си. Той обърна внимание, че се развиват българо-македонски отношения, като лидерската роля на България в региона е очевидна. По думите му България показва пътя, по който съюзните ѝ трябва да вървят, а той води не само до членство в НАТО и ЕС, но дава и възможност за бъдещите поколения. Рубин подчерта, че в България положителният ефект от членството в НАТО е очевиден както за него, така и за колегите му във Вашингтон.
Началникът на Военна академия „Георги С. Раковски“ ген. Груди Ангелов заяви, че работи с американското посолство от 2013 г. и винаги са имали добро сътрудничество в областта на тренирането на общите учения в сухопътните войски.
От своя страна н. пр. Ерик Рубин отговори, че сътрудничеството и партньорството, които са установили преди 25 години, ще продължава да се развива. Той посочи още, че ще направи всичко по силите си, за да установят официални отношения Националният военен университет във Вашингтон и Военната академия „Георги С. Раковски“.
Ген. Груди Ангелов благодари на посланик Рубин. „Обещаваме му, че винаги ще бъде наш висок гост, винаги сте добре дошъл да изнасяте лекции за българо-американското сътрудничество“, добави още той.
Люба АЛЕКСИЕВА
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".