ИнституцииВИЖ ВСИЧКИ

Измененията в Закона за защита от шума предвиждат двойни санкции, проверки от МВР и затваряне на обекти за 30 дни (ОБЗОР)

13 юни 2018 | 20:38

Снимка:

София. Комисията по икономическа политика и туризъм в Народното събрание прие на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита от шума в околната среда, предложен от Министерски съвет. В законопроекта се предвижда забрана за озвучаването на открити площи в зони и територии, предназначени за жилищно строителство, рекреационни зони и територии и зони със смесено предназначение за времето между 14.00 и 16.00 ч. и между 23.00 и 8.00 часа с изключение на териториите на железопътни гари, автогари, аерогари и др. Изключение правят само обществени прояви, организирани от местните власти. Предвижда се и контролът върху спазването на закона да бъде разделен на две за двата периода, като за този през светлата част на денонощието промени няма да има. А за периода между 23.00 и 8.00 часа, когато озвучаването е забранено, контролът да се извършва само от служители на МВР, а не и на Регионалната здравна инспекция, както е в момента. За нарушителите на закона се предлагат промени и в санкциите, които ще се увеличат двойно. Законът предвижда и затваряне на обектите, при които бъдат открити нарушения, като при първо нарушение обектът за затваря за 7 дни, а при последващо - за 30 дни.
Вицепремиерът Валери Симеонов обясни, че не е проблем промените в закона за шума да влязат в сила в средата на туристическия сезон. „Нищо същностно не променяме. Така че всички, занимаващи се с туристически бизнес, го знаят това и вече започнаха да го спазват. Който не вярва, да заповяда в Слънчев бряг“, каза Симеонов.
Народният представител от БСП Христо Проданов обясни, че партията подкрепя промените в закона за шума, но иска да удовлетвори исканията и на хората, които са инвестирали в шумоизолация. Той посочи още, че във връзка с това между първо и второ четене на закона БСП ще направи предложение през летните месеци пълната забрана за шум да бъде от 00.00 ч. до 08.00 ч., а не както се предлага в законопроекта от 23.00 до 08.00 ч.
Народният представител от ГЕРБ Димитър Бойчев коментира, че подкрепя вдигането на финансовата санкция, но според него затварянето на заведения заради шума е доста крайно, защото предполага поява на корупционна ниша. „А това може да се използва и един вид като разчистване на сметки, защото нашият летен сезон не е толкова дълъг“, каза още Бойчев и посочи, че ако заведението се затвори за 30 дни, то сезонът за него е приключил.
Заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева коментира, че Министерството на туризма предлага националните курорти да не попадат в обсега на закона за шума, защото темата за статута им трябва да бъде разгледана по-детайлно. В своя позиция едни от най-големите световни туроператори в България посочиха, че подкрепят това предложение. „Бизнесът от години настоява да има законова рамка за националните курорти, съобразена с тяхната специфика на управление, и заложените изменения отговарят на тази необходимост. Работата на бранша и пътуванията на туристите отново биха били изправени пред нови трудности, ако създаваната правна уредба не се съобрази със спецификата на националните курорти“, се посочва в декларация на Съюза на туристическия бизнес в Банско.
Час по-късно и Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред одобри единодушно внесените промени.
Цветилена СИМЕОНОВА