БалканиВИЖ ВСИЧКИ

Йенс Столтенберг: Македония ще получи покана за членство, след като финализира договора за името

13 юни 2018 | 19:53

Снимка: АФП

Брюксел. „НАТО вече има взето решение, че Македония ще получи покана за членство, когато реши спора за името с Гърция и това решение е взето на срещата на върха в Букурещ през 2008 година, а сега, когато договорът е постигнат, поканата ще дойде, когато той бъде приложен в двете страни“, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в сряда, в хода на интервю пред МИА и конкретно в отговор на молба да поясни каква е процедурата за това, Македония да получи покана на срещата на върха през юли, след като договора за името вече е постигнат, предава скопското електронно издание „Нова Македония“.
„Да, на срещата на върха на НАТО ще се опитаме да намерим начин да покажем, че все още стоим зад това решение, защото признаваме важността на договора. Същевременно, сега е важно договорът да се финализира от Скопие и Атина. Той е всеобхватен и в себе си съдържа всички фази на различните решения, ратификации и референдума“, подчерта Столтенберг.
В интервюто той изрази надежда всичко това да се случи, колкото е възможно по-бързо, с което пред Алианса ще се отвори възможността да извърши своята част от работата.
Столтенберг оцени договора между Македония и Гърция като исторически и от голяма важност не само за двете страни, но и за цяла Европа.

Превод и редакция: Иван Христов