Европейски съюзВИЖ ВСИЧКИ

Франс Тимерманс: Полша не изпълни главните изисквания на ЕК за съдебната реформа

13 юни 2018 | 17:20

Снимка: АФП

Брюксел. Полските власти, независимо от внесените редица законодателни изменения, както и по-рано не изпълнява ключовите изисквания на Европейската комисия по отношение на съдебната реформа, заяви в сряда вицепредседателят на ЕК Франс Тимерманс, цитиран от РИА Новости.
През декември 2017 година ЕС започна процедура, която може да доведе до лишаването на Полша от право на глас в Съвета на ЕС, в рамките на глава 7 от говора за ЕС, в съответствие с който съществува реална заплаха Полша да наруши принципите на върховенството на закона, обяснява руската агенция. При това изпълнителната колегия на ЕС е готова да преразгледа решението, ако в течение на три месеца Полша реши проблемите около съдебната реформа.
„Със съжаление ви информирам, че, като цяло, независимо от внесените законодателни изменения, посочените от Европейската комисия ключови безпокойства не бяха отчетени“, заяви Тимерманс в хода на изказването си на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург.
Еврокомисарят съобщи, че на 17 юни ще пристигне във Варшава за преговори с полските власти.
РИА припомня, че изпълнителната колегия на ЕС смята, че 13 закона, приети от полските власти в рамките на съдебната реформа, нарушават принципите на върховенството на закона и предоставят на политическата власт контрол над съдебната. ЕК отправи четири препоръки на Варшава, призовавайки я да приведе законодателството си в рамките на действащите в ЕС норми.

Превод и редакция: Иван Христов