ИнституцииВИЖ ВСИЧКИ

Съюз на туристическия бизнес - Банско: Подкрепяме изцяло предлаганото от Министерство на туризма определяне на специален статут и начин на управление на националите курорти

13 юни 2018 | 16:01

Снимка: Агенция "Фокус"

Банско. Ние, Съюза на туристическия бизнес - Банско, подкрепяме изцяло предлаганото от Министерство на туризма определяне на специален статут и начин на управление на националите курорти. Това се посочва в декларация, изпратена от организацията.
"Фокус" публикува пълния текст на декларацията без редакторска намеса:
"Съюза на туристическият бизнес - Банско, подкрепяме изцяло предлаганото от Министерството на туризма определяне на специален статут, начин на управление и възможности за шумово натоварване в националните курорти. Бизнесът от години настоява да има законова рамка за националните курорти съобразена с тяхната специфика на управление и заложените изменения отговарят на тази необходимост.
Ние, Съюза на туристическият бизнес - Банско считаме, че създаването на конкретна законова рамка за определянето на специалния статут на националните курорти трябва да бъде приложено и към Закона за изменение и допълнение на Закона за защита от шума в околната среда. Работата на бранша и пътуванията на туристите отново биха били изправени пред нови трудности, ако създаваната правна уредба не се съобрази със спецификата на националните курорти. Нашата позиция е, че предвидените нови норми не трябва да се отнасят за националните курорти.
Националните курорти са в основата на развитието на сектор туризъм и е нужна законова рамка, която да е предпоставка за доброто управление и напредък. Законопроектът дава конкретика по отношение на дейностите на територията на курортите, тяхното провеждане и отговорностите на лицата, които ги управляват. По този начин се създава предвидимост и се улеснява планирането на работата на бизнеса, от една страна и на почивката на туристите от друга.
От създаването си Министерството на туризма е балансьор между интересите на бизнеса, туристите и държавата и работи целенасочено в полза на развитието на туризма. Последните изменения на Закона за туризма са поредната стъпка в подкрепа на устойчивия напредък и ние подкрепяме предвидените промени.
С уважение,
Съюза на туристическият бизнес - Банско".