ОбществоВИЖ ВСИЧКИ

Началникът на авиобаза „Крумово”: Летим на санитарния минимум и това е убийствено

13 юни 2018 | 09:26

Снимка: Агенция "Фокус"

София. Пилотите ни летят на санитарния минимум, което е буквално убийствено. Този проблем е неглижиран с годин. Това каза в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия началникът на авиобаза „Крумово” ген. Димитър Иванов в коментар на инцидента, при който хеликоптер падна и двама летци загинаха на място. Ген. Иванов обясни, че един час във въздуха с вертолет струва около 7000 лева. „Всеки пилот трябва да поддържа подготовката и си и във всеки момент да е готов да излети и да се включи в спасителна мисия”, категоричен бе началникът на авиобазата.
Той каза още, че тя функционира при постоянен недостиг на финансиране. Постоянно се усещал недостиг и на резервни части за машините, особено за руската техника.
Ген. Иванов информира още, че във вторник е свалена черната кутия на разбилия се хеликоптер и информацията от нея тепърва ще се анализира.
По думите му не се изключва и версията за човешка грешка при катастрофата с военния хеликоптер край Пловдив. Другите две хипотези са влияния на външни условия и техническа неизправност. Загиналите при авиокатастрофите пилоти ще бъдат погребани в петък. Разследването на инцидента ще продължи един месец.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"