ПлевенВИЖ ВСИЧКИ

Медицински университет - Плевен започва прием на документи за редовната изпитна сесия с повече места за обучение по държавна поръчка за специалностите „Медицина“ и „Фармация“

12 юни 2018 | 12:32

Снимка: МУ - Плевен

Плевен. От 14 юни 2018 г. стартира приемът на кандидатстудентски документи за явяване на редовните изпити за магистърските и бакалавърските специалности на МУ - Плевен. Това съобщиха от пресцентъра на Медицински университет - Плевен. Кандидат-студентите могат да подават документи за явяване на изпитите и за участие в класирането по три начина - електронно чрез сайта на университета, на място в зала 106 на Ректората или в кандидатстудентските бюра в цялата страна. Редовните изпитни дати са през м. юли 2018 г. – на 3 юли и на 10 юли съответно по биология и химия за специалностите "Медицина" и "Фармация", а тестът по биология за бакалавърските специалности е на 23 юли. Приемът на кандидатстудентски документи продължава до 28 юни, като за бакалавърските специалности има допълнителен период за подаване – от 16 до 18 юли 2018 г. Комисията за прием в зала 106 на Ректората ще работи от 8.00 до 17.00 часа и в събота включително.
За поредна година Медицински университет – Плевен заложи на успешното провеждане на предварителна изпитна сесия за кандидат-студенти през март и април 2018 г., резултатите от която имат еднаква тежест в балообразуването като изнесените и редовните изпити по биология и химия. Ако оценката от предварителните изпити ги удовлетворява и са решили да не се явяват на редовната изпитна сесия през юли, кандидатите задължително трябва да подадат документи и в периода 14 – 28 юни 2018 г., за да посочат желанията си за участие в класирането по специалности. Кандидатите за бакалавърските специалности могат да кандидатстват само с оценката по биология от държавен зрелостен изпит или с оценка от друга матура по избор, без да се явяват на изпит. Висшето училище признава за изпитни оценките над 5.50 от национални олимпиади по биология и химия за текущата година.
Медицински университет – Плевен предлага обучение за общо 513 студенти в 14 специалности, 4 магистърски и 10 бакалавърски програми в 5 професионални направления – медицина, фармация, здравни грижи, обществено здраве и социални дейности. Обявените места за специалност «Социални дейности» са за обучение срещу заплащане, като кандидатстването се осъществява при условията за бакалавърските специалности. С Решение на Министерски съвет № 341/21.05.2018 г. е утвърден броят на приеманите за обучение студенти и докторанти във висшите училища за учебната 2018 – 2019 година. В МУ - Плевен са увеличени местата за прием на студенти по държавна поръчка за специалностите "Медицина" (120), "Фармация" (60), "Медицинска сестра" (70), "Помощник-фармацевт" (21) и "Медицинска козметика" (15).
За първа година Медицински университет – Плевен (МУ - Плевен) проведе изнесени предварителни изпити за бакалавърските си специалности. В градовете Монтана и Видин кандидат-студентите имаха възможност да се явят на тест по биология за 9 специалности на висшето училище, водещи до придобиване на степен "Бакалавър" и "Професионален бакалавър". Решението за изнесените изпити в тези области произтича от доказано най-високия процент кандидати от тези региони. Явявайки се на изнесените изпити, гимназистите получиха оценка, която е равностойна на резултатите от предварителната и редовната сесии.
На сайта на висшето училище в раздел "Актуално Прием 2018" е поместена пълна информация за специалностите, местата и таксите на обучение, по които МУ - Плевен осъществява прием за новата академична година, датите на изпитите и актуализирания Правилник за прием на кандидат-студенти. Чрез сайта всеки зрелостник може да подаде документи онлайн, да провери залата за явяване на изпит, както и получения резултат.