БалканиВИЖ ВСИЧКИ

Никос Коцияс в интервю за телевизия „Контра“: Зоран Заев прие името „Северна Македония“, решен е и въпросът с Конституцията

12 юни 2018 | 08:58

Снимка: Nova.mk

Скопие/Атина. В интервю за телевизионния канал „Контра“, министърът на външните работи на Гърция Никос Коцияс коментира телефонния разговор Заев-Ципрас. И докато македонският премиер не разкри никакви подробности за разговора с гръцкия си колега, първият дипломат на Атина направи публична изява, с която хвърли светлина върху ситуацията. Съгласно думите му, Заев е приел новото име на страната да бъде „Северна Македония“, решен е и въпросът за Конституцията – при това по инициатива на Скопие, отбелязва македонското електронно издание „Курир“.
Коцияс подчерта, че в понеделник е направена „решителна стъпка“, визирайки телефонния разговор между министър-председателите на двете страни. „Ако преговорите завършат утре (вторник, 12 юни – бел. р.), разговорът за името ще бъде завършен", подчерта ръководителят на гръцката дипломация. „Той (Заев) избра това, което иска, вече го направи“, допълни Коцияс.
Външният министър на Гърция разкри, че името Северна Македония е избрано лично от Заев, а от предложенията на американския дипломат Матю Нимиц, Вардарска Македония е било отказано от Скопие, а Македония (Скопие) и Илинденска Македония - от гръцката страна. На масата за преговори бяха представени още вариантите за Горна Македония, Нова Македония и Северна Македония. Заев обаче е избрал името Северна Македония.
В интервюто Коцияс говори и за промяна на Конституцията на Македония, както и на името на Македонската православна църква. „Решихме проблема с конституцията и съм развълнуван, че проблемът е решен по инициатива на Скопие. Мисля, че Църквата ще бъде наречена Охридска Архиепископия, историческо име, което тази църква носи с векове", поясни Коцияс.

Превод и редакция: Тереза Герова