Европейски съюзВИЖ ВСИЧКИ

The Times: Опитът на Германия да блокира Великобритания от ключов отбранителен план

24 май 2018 | 03:39

Снимка: АФП

Брюксел. Германско-подкрепена клика в Европейската комисия създаде пукнатина между Брюксел и Париж със своя план да изключи Великобритания от сателитния проект „Галилео“, пише британският вестник The Times.
Френски представителите са казали на лично пред комисията, че са недоволни от предложенията да се откаже достъп на Великобритания, след като напусне Блока, от широкообхватния проект за криптирана навигационна система на Европейския съюз за правителствени и военни потребители.
Те се присъединяват към Испания, Швеция, Холандия и Балтийските републики във възражението си към изключването на Великобритания. Дипломатите алармират, че група старши брюкселски бюрократи, водени от Мартин Зелмайер, прекрачват границите на своите задачи.
В частност те са притеснени, че Зелмайер е писал на Тим Бароу, британският посланик в ЕС, през април, за прекратяване на британското участие в „Галилео“ без подходящата консултация.
Скандалът около „Галилео“ се състои в отказа на Брюксел да позволи на Великобритания достъп до кодовете, които контролират системата. Това на теория позволява на ЕС да изключва военния компонент на услугата по желание. Някои страни-членки вярват, че това ще наруши сътрудничеството по сигурността след Брекзит.
„Не е приемливо, че сигурността ще бъде жертвана заради една клика, която иска да използва Брекзит за „педагогическо упражнение“ в показването на ползите от членство в ЕС и цената на излизането“, заяви европейски дипломат. „Германия в частност е обзета от тази идея. Други държави с по-големи интереси в сигурността, като например Франция или Испания, са по-прагматични“.
Оливър Робинс, водещият преговарящ на Тереза Мей, е провел разговори по темата в сряда със Сабине Веянд, заместникът на Мишел Барние. Според източници, той е заявил пред Веянд че Великобритания е сериозна в намеренията си да преследва независима сателитна програма, освен ако лидерите на ЕС не постигнат специална договорка за британско участие в „Галилео“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев