Европейски съюзВИЖ ВСИЧКИ

The New York Times: Еманюел Макрон плаща висока цена у дома заради демонстрацията на приятелство с Доналд Тръмп

17 май 2018 | 21:39

Снимка: АФП

Париж/Вашингтон. Френският президент Еманюел Макрон изглежда плаща висока цена у дома за топлата прегръдка, дългото прочувствено ръкостискане, усмивките и „пърхането с мигли“, които демонстрира при неотдавнашната си среща във Вашингтон с държавния глава на САЩ Доналд Тръмп. Младият френски лидер бе подложен на остри критики от политическите му опоненти в собствената му страна, коментират в редакцията на американския вестник The New York Times.
За демонстрацията на приятелство с един американски президент, който е дълбоко непопулярен във Франция, Макрон плати солена цена – неговият рейтинг падна заради впечатлението, че политиката му облагодетелства богатите. Неподправените молби на Макрон за политически промени от страна на Тръмп се възприемат като неуспехи и повече от половината от анкетираните само преди седмица французи признават, че не гледат с добро око на задушевното представление на лидера им, който в замяна получи... всъщност, нищо.
Цената, която Макрон плаща за поведението си спрямо лидера на Белия дом, стана още по-висока, след като държавният глава на САЩ обяви оттеглянето на страната от споразумението за ядрената програма на Иран. Особено като се има предвид, че френският президент отиде във Вашингтон с мисията да убеди Тръмп да остане в сделката, постигната през 2015 г.
Франция е „проституирала" и „се е унижила в отношенията си със САЩ", твърди Даниел Фаскел, депутат от опозиционна дясноцентристка партия, след като миналата седмица Тръмп гръмко обяви излизането на САЩ от сделката с Техеран. „Франция подкрепя партньор, който се оказва опасен за световния мир", коментира Клементин Отен, друг народен представител, представител на левите от политическия спектър. „Франция трябва да удари с юмрук по масата, вместо да се занимава с Доналд Тръмп“, допълва Отен.
Ентусиазмът на Макрон към г-н Тръмп се противопоставя неблагоприятно на далеч по-хладния подход на други европейски лидери като германския канцлер Ангела Меркел и неговите предшественици във френското председателство, които държат американците на ръце.
В допълнение към излизането от ядрената сделка с Иран, Макрон получи и други „подаръци“ от Тръмп – френският лидер не успя да го убеди да остане и в Парижкото споразумение за климата, нито да спечели сърцето му до степен, в която Вашингтон да се откаже от допълнителните мита за вноса на стомана и алуминий от ЕС. И в Париж резултатите не изглеждат добре: три на нула за Тръмп срещу Макрон.

Превод и редакция: Тереза Герова