ПолитикаВИЖ ВСИЧКИ

Проф. Михаил Константинов: Няма как да се мисли за Западните Балкани и техните переспективи, затворени в рамките на Европа

17 май 2018 | 21:27

Снимка: УАСГ

София. Няма как да се мисли за Западните Балкани и техните перспективи, затворени в рамките на Европа, тъй като има световни процеси, които са бързи и неприятни и са далеч от своето решение, коментира за Радио "Фокус" анализаторът професор Михаил Константинов.
"Трябва да се запази разум. Европа трябва да е единна пред лицето на Брекзит, който ще се случи догодина. Трябва да се признаят грешките, които се направиха. Засега грешките се признават с половин уста. Германската политическа класа си призна, че е сбъркала през 2015 година, но някак си, така, между другото - "Малко сбъркахме". Не сте сбъркали малко, сбъркахте много. Това трябва да бъде ясно и честно казано на европейските народи. Те ще го разберат. Както се казва, системата е: "Иване, кажи си". Да си кажат: "Сбъркахме", да се извинят на своето население, което беше подложено на тежък натиск, на неприятности, и да поискат доверието на хората. Няма да стане с лъжи и политически-коректни бръщолевения. Хората искат истината, а не политически въжеиграчи. Но аз се надявам, че на европейските политици накрая ще им дойде акълът, ако не им дойде, някой ще го направи по друг начин", заяви той във във връзка с бъдещето на Европейския съюз.
Професор Михаил Константинов допълни, че постигнатото на срещата на високо равнище в София решение на въпроса с името на Македония ще освободи пътя към тяхната интеграция.