Стара ЗагораВИЖ ВСИЧКИ

Кметът на Казанлък Галина Стоянова: Над 100 дипломати – представители на страните членки на Европейския съюз, ще посетят събитията в 115-я Празник на розата

17 май 2018 | 19:27

Снимка: Радио "Фокус"

Казанлък. 115-ят Празник на розата ще бъде отбелязан с няколко важни събития, които са юбилейни, каза за Радио „Фокус“ кметът на община Казанлък Галина Стоянова. Тя пясни, че началото ще бъде поставено на 18 май с изборът на 50-та царица Роза: „Има много голям интерес от страна на младите хора, които участват в този конкурс. Интересно за конкурса е, че самата царица ще бъде избирана от царици. Ще ни гостуват всичките 49 царици, които през годините са били представителното лице на нашия град в България и по света.“
Тазгодишните празници ще бъдат белязани с още една голяма юбилейна годишнина – 100 години лютиерство в Казанлък. Таи годишнина съвпада и с 40 години от подписване на споразумението за побратимяване с италиянския град Кремона. Благодарение на кремона и на Асоциацията на лютирите от Кремона в Казанлък ще се проведе Международният конкурс по лютиерство. Конгресът ще събере жури от цял свят и над 100 инструмента, които ще участват в конкурса. Някои от инструментите са вече в Казанлък. На 2 юни на официална церемония ще бъде награждаването. В нея ще участват „Софийски солисти“ и една високо ниво на представители – познавачи лютиери.
В рамките на 15-те Празници на розата Общинският съвет ще се произнесе по предложенията за званието „Почетен гражданин на Казанлък“. Предложенията са за Христо Стоянов, който има принос в утвърждаване на взаимоотношенията между Казанлък и японската държава и за проф. Теньо Попминчев, който е един от десетте учени в света, номинирани за Нобелова награда.
Събитията от Празника на розата ще бъда посетени от повече от 100 дипломати – представители на държавите членки на Европейския съюз, т. нар. античи, които ще бъдат в Казанлък на 1 юни. „Това е едно много високо ниво по врме на Европредседателството, което ние не случайно сме заслужили. Тези дипломати ще бъдат в Пловдив, Казанлък и Бургас. Надявам се да оставим добри спомени за Казанлък, тъй като ние съзнаваме, че представяме България“, каза още кметът Галина Стоянова.
Славяна ГАЙДАРОВА