БалканиВИЖ ВСИЧКИ

Прокопис Павлопулос, президент на Гърция: Нашият съсед трябва да промени Конституцията си

17 май 2018 | 18:18

Снимка: АФП

Атина. Гръцкият президент Прокопис Павлопулос повтори позицията на Атина, че евентуално споразумение за името на Македония ще трябва да гарантира елиминиране иредентизма. За Атина, обаче, съгласно думите му, промените в македонската конституция са по-важни, предава скопският телевизионен канал „Алсат-М“.
„Нашият съсед трябва да промени Конституцията, защото днес нейният основен закон съдържа неприемливо име. Трябва да се промени. Тази промяна в Конституцията е основната предпоставка и знаете ли защо? Защото ние, държавите-членки на ЕС и НАТО, сме демократични държави, които зачитат върховенството на закона. Как можем да толерираме една държава и нейния министър-председател да подпишат договор, и ние да ратифицираме споразумение, което е противоконституционно? Какъв пример ще дадем с това?", бе въпросът, който държавният глава на Гърция зададе, коментирайки преговорите за разрешаване на спора за името на Македония.
И лидерът на гръцката опозиция Кириакос Мицотакис заяви, че евентуален договор трябва да обхваща конституционни промени в Скопие и име за всестранна употреба, т.е. eрга oмнес.

Превод и редакция: Тереза Герова