ИкономикаВИЖ ВСИЧКИ

Превозвачи от цялата страна излязоха на протест срещу европейския „пакет за мобилност“ (ОБЗОР)

17 май 2018 | 17:33

София. Автомобилни превозвачи от цялата страна излязоха на мирен протест срещу подготвяните регламенти на ЕС - „Мобилен пакет I“ и „Мобилен пакет II“, налагащи нови правила в придвижването на стоки и хора. Превозвачи и международни шофьори, заедно със своите камиони и автобуси, изразиха недоволството си в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Велико Търново, Видин, Враца, Свиленград, Смолян както и на граничните пунктове „Кулата“ и „Илинден“.
Мирният протест на автомобилните превозвачи бе насочен срещу някои от предвидените регулации, които въвеждат задължението за ползване на редовната седмична почивка извън борда на превозното средство. Според браншовите организации това ще принуждава шофьорите да оставят товара си, за който са лично отговорни, а това ще им струва допълнителни разходи за застраховка и престой в хотел. Те се обявяват още и срещу изискването за завръщане „у дома” на всеки три седмици, защото така предприятията ще правят допълнителни разходи за транспорт на служителите, за да се върнат в страната.
От рано сутринта в столицата множество камиони и автобуси на протестиращи превозвачи се бяха подредили в платното за движение на бул. „Цариградско шосе” в посока центъра на столицата. „Нашите искания са срещу дискриминацията, която се провежда от големите държави. Какви са тези глупости? На 21-вия ден трябва да се приберем в България - това е просто невъзможно”, каза за Агенция „Фокус” Димитър Димитров, един от протестиращите международни шофьори.
По-късно от площад „Македония“ потегли и шествие, което премина през Съдебната палата и по пешеходната зона на бул. „Витоша“ достигна до НДК, където се провеждаше срещата на върха ЕС-Западни Балкани. Протестиращите носиха транспаранти с надписи „Европа на две скорости = България на задна скорост”, „Не на дискриминацията в ЕС”, „Транспортен пакет 1 и 2 =exit” и настояваха предвидените промени да отпаднат.
Пред изразяващите недоволството си превозвачи Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътищата Георги Петърнейчев заяви, че браншът е обединен и получавайки подкрепата на всички политически партии е готов да протестира дори в Брюксел. „В състояние сме да затворим всички околовръстни пътища на Брюксел“, подчерта Петърнейчев и допълни, че новите регулации целят да елиминират по административен път българските превозвачи от вече разработените пазари.
Пред протестиращите превозвачи говори и евродепутатът Ангел Джамбазки. „Ние сме против това 150 хил. души да бъдат превърнати в мигранти. Не ни интересува нито Макрон, нито баба му. Искаме тези хора да останат и да работят в България”, каза евродепутатът и призова българските превозвачи да проведат протест и в Брюксел.
Народният представител от ПГ на ГЕРБ Станислав Иванов увери протестиращите, че те получават подкрепата на политическите партии в парламента и изрази надежда законодателният пакет, срещу който превозвачите изразяват недоволството си, да не мине във вида, в който е предложен.
С превозвачите се срещна и транспортният министър Ивайло Московски. Той ги увери, че има шанс „пакетът за мобилност“ да бъде коригиран, както и че правителството стои зад българския транспорт.
След срещата на върха темата коментира и френският президент Еманюек Макрон, който заяви: „Бих желал да постигнем компромиси в идните месеци. Желаем задълбочена реформа в директивата за командированите работници. Благоприятно настроени сме към определени правила, като отчитаме спецификата на сухопътния транспорт в България. Мисля, че от гледна точка на календара, това ще стане през септември“.
Иван ЛАЗАРОВ

Свързани новини