ИнституцииВИЖ ВСИЧКИ

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие официалните чествания по случай 24 май в Микулчице, Република Чехия

17 май 2018 | 16:56

Снимка: Прессекретариат на държавния глава

София. По случай 24 май – Деня на славянската писменост и българската просвета и култура, вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде на посещение в Република Чехия, Република Словакия и Република Сърбия. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. По време на срещите ще бъдат обсъдени святото дело на славянските първоучители и техните ученици, които поставят началото на обединена Европа, както и ролята на средновековна България за развитието на европейската цивилизация, писменост и култура.
На 18 май 2018 г., петък, в чешката столица Прага вицепрезидентът Илияна Йотова ще проведе срещи с ръководствата на Сената на Република Чехия и на Камарата на депутатите. Акцент в разговорите ще бъдат резултатите от срещата на върха ЕС-Западни Балкани.
На 19 май 2018 г., събота, Илияна Йотова ще открие традиционното официално честване на празника на Св. св. Кирил и Методий в Микулчице, на което ще присъстват официални лица от Република България и Чешката република. В празника ще се включат българи от различни части на Централна Европа. Вицепрезидентът ще проведе разговори с представители на местната власт на Микулчице и Велехрад.
Пътуването по стъпките на Светите братя ще продължи с визити в словашките градове Девин и Нитра, където Илияна Йотова ще се срещне с представители на местната и духовната власт. Планирани са разговори на вицепрезидента с българската общност в Словашката република.
В неделя, 20 май 2018 г., от Нитра Илияна Йотова ще отпътува за сръбската столица Белград. Там ще посети парка „Калемегдан“, където са били посрещнати учениците на Кирил и Методий.
Във водената от Илияна Йотова делегация ще бъде и доц. д-р Ана Кочева от Института за български език към Българската академия на науките. Доц. Кочева е член на Съвета за работа с българите в чужбина към вицепрезидента.