БалканиВИЖ ВСИЧКИ

Зоран Заев за разрешаването на спора за името: Утвърдихме вариант, приемлив и за двете страни

17 май 2018 | 16:51

Снимка: Макфакс

София. Има вариант за разрешаване на спора за името, който е „приемлив“ и за двете страни, остава да бъде получена подкрепа „у дома“. Това заяви министър-председателят на Македония след срещата с гръцкия си колега Алексис Ципрас, която се състоя в кулоарите на срещата ЕС-Западни Балкани в София, предава скопската телевизия „Канал 5“.
Македонският министър-председател Зоран Заев и гръцкият му колега Алексис Ципрас се срещнаха в четвъртък сутрин в София. Целта й бе да се обобщят обсъжданията между двете страни досега и същевременно да се дадат насоки за следващите стъпки. „Успехът, постигнат досега от външните министри, е за уважение. Надявам се, че точно на срещата на върха на ЕС и Западните Балкани и на срещата с гръцкия премиер да можем да затвърдим досегашните успехи и, ако не друго, да поговорим за начините за намиране на решение", заяви Заев в навечерието на важния ден.
Според Атина обаче „още сме далеч“ от разрешаването на спора за името на Македония, въпреки постигнатия напредък в преговорите между двете съседни страни. „В преговорите с нашия съсед е постигнат значителен напредък, но все още сме далеч от приключването им и от постигането на споразумение“, заяви по-рано говорителят на гръцкото правителство Димитрис Цанакопулос в рамките на пресконференция в Атина.
Междувременно, в публичното пространство и в двете страни се спекулира около възможните сценарии за постигане на споразумение, с което да бъде сложен край на спора за името на Македония, който хвърля сянка върху двустранните отношения между Скопие и Атина повече от две десетилетия. Договорът ще отвори пътя на Македония за членство в Европейския съюз и НАТО.

Превод и редакция: Тереза Герова