БалканиВИЖ ВСИЧКИ

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Зоран Заев и Алексис Ципрас са се спрели на една възможност за решаване на спора за името

17 май 2018 | 16:21

Снимка:

София. Македонският министър-председател Зоран Заев след срещата си със своя гръцки колега Алексис Ципрас в София заяви, че двамата са се спрели на един вариант за решаване на спора за името, който може да бъде приемлив и за двете страни. Той допълни, че започва процес за консултация със съответните фактори в страната, предава радио „Свободна Европа“ в своята македонска редакция.
„Разговаряхме по същество, занимавахме се с различни възможности , а една от възможностите е решение, приемливо и за двете страни“ заяви Зоран Заев след срещата с гръцкия му колега Алексис Ципрас в София. „Сега в разговор у дома ще видим дали е възможно на практика прилагането на това решение с институциите на системата и ако е възможно вероятно ще имаме решение“, допълни той.
„Трябва да внимаваме как това ще бъде проведено институционално, трябва да разговаряме с президентите на двете държави, с другите лидери, с ръководителите на опозициите, така че оставам до тук във връзка с подробностите за тази работа“, допълни той.
"Отсега нататък приятелството между Македония и Гърция е още по-силно. Решаваме спора, за да подсилим и укрепим достойнството и идентичността на гражданите в двете страни“, убеден е македонският министър-председател.

Превод и редакция: Виктор Турмаков