ИнституцииВИЖ ВСИЧКИ

Премиерът Бойко Борисов: Всички си тръгнаха от Срещата на върха ЕС-Западни Балкани с по едно на ум - единственото спасение е да бъдем единни

17 май 2018 | 16:21

Снимка: ГЕРБ

София. Всички си тръгнаха от Срещата на върха ЕС-Западни Балкани с по едно на ум. Това каза на пресконференция министър-председателят Бойко Борисов след Срещата на върха ЕС-Западни Балкани, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Искам да се извиня на всички софиянци за чудовищния трафик, но не знам дали преди е имало толкова много премиери, президенти, канцлери, банкери. Извинявайте, но и ползите са много повече за България от това да изстрадаме два дни. Благодаря на всички, които дойдоха, както и на тримата големи. Това е уважение към българския народ. Крайно време е всички в България да разберат, че това е председателството на България и когато то е успешно и тя е успешна. Имахме много добра и честна дискусия. Отдавна не съм слушал така без лицемерие, а толкова честно и от сърце да си говорят тези, които са „за“ и „против“ различните скорости на присъединяване на страните към ЕС. Толкова страхове и приказки, особено в западните медии“, заяви Борисов. Премиерът отбеляза, че БВП на Западните Балкани олицетворяват е 96 млрд. евро, колкото БВП на Словакия. „Това ли плаши ЕС? Не е ли по-добре тези хора да са в преговори с ЕС или да ги оставим другите геостратегически играчи да дойдат и усилят и немалкото си в този момент влияние, което имат през мюсюлманите, православните християни. До края на юни пак ще имаме възможност да си говорим, но така или иначе много теми за размисъл сме си задали. Всички си тръгнаха с по едно на ум“, подчерта премиерът.
„Разходката по моста на влюбените, която направиха Меркел, Макрон и Тереза Мей е доста символична. За всички стана ясно, че с проблемите, които имаме с големите геостратегически играчи в света единството спасение на ЕС е да сме единни, един лист хартия да не може да мине между нас. Вече се осъзнали, че силата на ЕС е в това“, каза още Бойко Борисов.
Люба АЛЕКСИЕВА