ОбществоВИЖ ВСИЧКИ

Автомобилните превозвачи излизат на мирен протест срещу промяна в регламенти на ЕС

17 май 2018 | 07:29

Снимка: АФП

София. Автомобилните превозвачи излизат на мирен протест срещу промяна в регламенти на ЕС, съобщиха от Съюза на българските превозвачи. Te ще покажат недоволството си срещу налагането на рестрикции на ЕС върху правото на свободно придвижване на стоки и хора по новите регулации „Мобилен пакет I“ И „Мобилен пакет II“. Във връзка с това ще бъдат предприети следните действия:
Протестът на ТИР-ове и автобуси ще стартира от 10.00 ч. със следното местоположение:
- По бул. „Цариградско шосе“, в лявата лента на платното по посока към центъра на София, между 10 и 17 часа в отсечката между бул. „Брюксел“ и разклона за 4-ти километър ще бъдат разположени товарните автомобили на протестиращите.
- В протеста ще участват и автобуси, разположени в отсечката на разклона за бул. „Ситняково“
В рамките на протестните действия ще бъде организирано и шествие на превозвачите и шофьорите, което започва в 13.30 ч. на площад „Македония“. Шествието ще премине по ул. „Алабин“ до Съдебната палата, след това по бул. „Витоша“ до парковото пространство пред НДК, където ще се проведе митинг.
Към протеста в София ще се присъединят и превозвачи в други градове на страната, както следва: Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Велико Търново, Видин, Враца, Свиленград, ГКПП Кулата, ГКПП Илинден, Смолян и др.
Протестите са мирни и не предвиждат затваряне на пътни артерии и блокади. Целта на автомобилния бранш е да заяви категорично пред лидерите на европейските страни, че не приема готвените нови регулации на Съюза в сектора. Според представителите на бранша, новите регулации ще доведат практически до унищожаване на този сектор, важен както за България, така и за други страни членки, разположени в географската периферия на Съюза. „Това е национална кауза и тя няма цвят“, заяви на международната конференция по проблемите на транспорта вчера Ангел Траков, председател на Съюза на Автомобилните превозвачи – организацията-координатор на протестите.
Протестът е насочен към лидерите на страните членки на ЕС в защита на българския международен автомобилен транспорт и на автомобилния транспорт от страните в периферията. Това е единствената възможност на сектора гласът му да бъде чут в Европа и да даде ясен знак, че няма да приеме решения, които противоречат на изконните принципи за създаване на ЕС.
„Призоваваме всички български политици да не използват проблема за тяснопартийни цели, а да насочат усилията си към общата кауза за защита на националните интереси и недопускане на дискриминиращи решения в Съюза. Благодарим за подкрепата на изпълнителната власт и на българския парламент, които се обединиха в общи позиции по проблемите на транспортния бранш. За нас няма минало време, има постигане на бъдещи реални резултати! Убедени сме, че всички власти в страната ще докажат мотото на българското Председателство: „Съединението прави силата“!, се казва в обръщение на участниците в протеста.
План на регионалните протести по градове , свързани с Мобилен пакет 1
Национални протесни действия освен в град София ще бъдат проведени и по региони.
В регионите - Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Велико Търново, Видин, Враца, Свиленград и Смолян.
На ГКПП Кулата и ГКПП Илинден също ще има тежкотоварни автомобили.
В тези областни градове протестите ще бъдат с тежкотоварни автомобили.
Начало на протестните действия от 10.00 до 14.00 часа.

Места на провеждане на протеста по градове:
ВАРНА
Магистрала А2 Хемус от изхода на Силвърстар в аварийната лента до входа на бензиностанция Петрол

ПЛЕВЕН
1 - Околовръстен път Плевен - Русе, 2 - разклона за Никопол

ВЕЛИКО ТЪРНОВО
пред фирма Магдак - Радостин Митев ЕТ

СМОЛЯН
Превозните средства ще бъдат спрени пред Митницата на входа на кв. „Устово”

ВРАЦА
Източна промишлена зона, бул. 2 юни, срещу Химко и след магазин Технополис


ВИДИН
На входа на Видин пред паркинга на ТЕЦ - Видин

РУСЕ
Околовръстното на Русе преди Дунав мост – паркинг

БЛАГОЕВГРАД
ГКПП "Кулата" на главния път, пред самата граница от лявата и дясната страна

СВИЛЕНГРАД
ул. Сан Стефано, околовръстен път Свиленград


БУРГАС
ул. Крайезерна, от пристанище "Запад", посока Околовръстното


ГКПП ИЛИНДЕН
от КАТ "Гоце Делчев" до ГКПП Илинден


ПЛОВДИВ
от колелото на с. Крумово тежкотоварните автомобили правят обратен завой и се връщат обратно в посока Пловдив