БалканиВИЖ ВСИЧКИ

Макфакс: Зоран Заев се срещна с Еманюел Макрон

16 май 2018 | 22:32

Снимка:

София. Македонският премиер Зоран Заев се срещна с президента на Франция Еманюел Макрон ден преди официалното откриване на срещата на лидерите на страните-членки на Европейския съюз и страните от Западните Балкани в София, предава Макфакс.
Двамата са разговаряли по актуални политически теми от интерес за Европейския съюз, Балканите и Република Македония, както и за двустранните отношения между Франция и Македония.
Премиерът Заев е изтъкнал пред френския президент, че Македония и страните от Западните Балкани се променят и демонстрират европейски облик. Той е информирал Макрон, че Македония продължава с интензивните и сериозни реформи в правосъдието, държавната администрация, в сферата на медиите и всички проекти за реформи се съгласуват в диалог с опозицията.
Президентът Макрон е изтъкнал, че Франция следи политическите процеси в региона и в Република Македония и е отбелязал, че Македония и Гърция предприемат исторически стъпки в намерението си да решат проблема с името и решаването на този спор има позитивна роля за двете страни.
Двамата са се съгласили, че Западните Балкани трябва да за заздравят връзките си с ЕС и да се запази европейската перспектива за района.

Превод и редакция: Юлиян Марков