ОбществоВИЖ ВСИЧКИ

Д-р Мими Виткова: Най-страшният резултат от липсата на контрол върху здравеопазването е появилата се липса на морал в сектора

16 май 2018 | 20:46

Снимка: Pixabay

София. Най-страшният резултат от липсата на контрол върху здравеопазването е появилата се липса на морал в сектора. Това каза за вечерния блок „Това е България“ на Радио „Фокус“ д-р Мими Виткова, министър на здравеопазването в периода 1995-1997 г. и председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване. Тя уточни, че липсата на морал намира редица проявления и то не само в лечебните заведения в Ловеч и Враца, а и в по-голямата част от държавните болници в подобно на тяхното състояние.
„Държавата управлява тези лечебни заведения. Отново държавата в продължение на 20 години разкрива нови частни болници в тези градове. Естествено специалистите отиват в частните болници, защото възнагражденията са примамливи, а защо това е така – Министерство на здравеопазването трябва да отговори. Тъй като и държавните, и общинските, и частните болници използват един и същ ресурс от НЗОК. Обяснението е, че от една страна може да се управляват по-добре, но от друга страна там се вземат много повече пари от гражданите за доплащане, отколкото в държавните болници. Този анализ следва да е на бюрото на здравния министър, за да може да предприеме адекватни мерки. Само тъжни констатации и замерянето с яйца няма да ни доведат до никъде“, коментира д-р Мими Виткова. Тя обясни, че има остра нужда от обективен анализ, какво се случва с парите за здравеопазване у нас. Д-р Виткова каза още, че у нас тече процес на разгром на системата на обществено здравеопазване и замяната му с частно здравеопазване, което няма никакви конституционни задължения да гарантира здравето на българските граждани.