ОбществоВИЖ ВСИЧКИ

Д-р Мими Виткова: Нужна е политическа смелост, която да оздрави системата на здравеопазването у нас, разбивайки порочната практика на лобита и интереси

16 май 2018 | 20:25

Снимка: Агенция "Фокус"

София. Нужна е политическа смелост, която да оздрави системата на здравеопазването у нас, разбивайки порочната практика на лобита и интереси. Това каза за вечерния блок „Това е България“ на Радио „Фокус“ д-р Мими Виткова, министър на здравеопазването в периода 1995-1997 г. и председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване.
„Ако има политическа воля и смелост, както и професионален капацитет, така че да се откроят проблемите и да бъдат предложени решения. Интересите са толкова големи, че който си позволи да ги нарече с истинските им имена и да предложи реални решения, ще засегне много интереси. Защото на тяхното ухо – и на управляващи, и на опозиция, шепнат хора с разни интереси, и партиите не желаят да се противопоставят на тези интереси в полза на цялото общество“, коментира д-р Мими Виткова. Тя направи заключението, че ако в други сектори страната ни е лидер в региона, то по отношение на здравната система отдавна сме „извън Европа“ и не отговаряме на европейските стандарти.