Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

„Чосун Илбо“ : Японските медии са пренебрегнати при раздаването на покани за отразяването на затварянето на севернокорейския ядрен полигон

16 май 2018 | 17:55

Снимка: АФП

Пхенян. Япония е пренебрегната от Северна Корея при разпращането на поканите до международната преса за затварянето на ядрения полигон в Пунгиери в провинция Хамьонг, което ще се проведе по-късно този месец, пише „Чосун Илбо“.
Северна Корея съобщи, че ще покани медии от пет държави, защото няма достатъчно място за други на полигона. Ще бъдат поканени медии от Великобритания, Южна Корея, САЩ, Китай и Русия. Това доведе до спекулации, че Пхенян нарочно иска да изолира Япония от бъдещите преговори за пълното си ядрено разоръжаване.
По-рано Япония заяви, че Северна Корея трябва да премахне и програмата си за балистични ракети среден и къс обхват – нещо, от което никоя друга държава не се притеснява. По-рано севернокорейският вестник „Родонг Синмун“ заяви, че японският министър председател Шиндзо Абе „ще се опита с обичайните си жалки номера да удължи обречения си политически живот, но че ще изложи противната си особа пред света“.
Същевременно японският вестник „Санкей Шимбун“ написа, че Северна Корея със затварянето на ядрения си полигон „се опитва да представи поредния театър пред света“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков