Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

„МКД“ (Македония): Заев ще проведе срещи с Еманюел Макрон и Алексис Ципрас

16 май 2018 | 17:33

Снимка: MIA

София. Срещата между премиерите на Гърция и Македония, Алексис Ципрас и Зоран Заев, която е предвидено за утре в 10.30 часа ще се проведе в кулоарите на срещата на върха ЕС-Западни Балкани и се счита за стъпка към окончателно решение на спора за името, коментира македонската електронна медия „МКД“.
Първият шанс за среща между Заев и Ципрас е този следобед на срещата на върха на Групата на Социалистическата партия, тъй като вечерята, организирана от ЕС, е само за членове на ЕС.
Учудващо е, че в София не пристигна гръцкият външен министър Никос Кодзиас, който досега поддържаше постоянна връзка с македонския си колега Никола Димитров при всяка възможност. Никой от гръцката делегация не обяснява защо министърът не е пристигнал.
Преди утрешната си среща с Ципрас Заев ще проведе среща с френския президент Емануел Макрон тази вечер.
Преди срещата на високо равнище между ЕС и Западните Балкани министър Никола Димитров София заяви, че е възможно „чудо“ в преговорите за името с Гърция и поиска началото на преговорите за ЕС.
„Ще бъде чудо, ако успеем да разрешим спора за името с Гърция, но чудесата са възможни. А днес на всички са ни необходими чудеса „, заяви Димитров заедно с българския и хърватския премиер Бойко Борисов и Андрей Пленкович и неговия български колега Екатерина Захариева.

Превод и редакция: Виктор Турмаков