БалканиВИЖ ВСИЧКИ

„Макфакс“ (Македония): Зоран Заев и Алексис Ципрас на тет-а-тет среща в София

16 май 2018 | 13:56

Снимка: Макфакс

Скопие/Атина. Македонският министър-председател Зоран Заев и гръцкият му колега Алексис Ципрас ще се срещнат в четвъртък сутрин в София. Преговорите между двамата премиери ще се проведат в кулоарите на срещата на високо равнище между ЕС и Западните Балкани, на която ще обсъжда европейската перспектива на страните от региона, припомня македонската информационна агенция „Макфакс“.
Целта на срещата ще бъде да се обобщят обсъжданията между двете страни досега и същевременно да се дадат насоки за следващите стъпки. Заев по-рано изрази надежда, че споразумението ще стане факт.
„Успехът, постигнат досега от външните министри, е за уважение. Надявам се, че точно на срещата на върха на ЕС и Западните Балкани и на срещата с гръцкия премиер да можем да затвърдим досегашните успехи и, ако не друго, да поговорим за начините за намиране на решение", заяви Заев.
Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан също изрази увереност, че може да бъде постигнато решение на спора за името между Македония и Гърция. В интервю за гръцкия вестник „Та неа", австрийският политик заяви, че срещата в София няма да бъде решаващата точка за това дали ще има решение, но това, което е важно в процеса, е качеството на договора.

Превод и редакция:Тереза Герова