ИнституцииВИЖ ВСИЧКИ

Министър Красимир Вълчев: Отблокирано е възстановяването на средствата по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж", но остават трудности

16 май 2018 | 13:17

Снимка: МОН

София. Отблокирано е възстановяването на средствата по Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж", но остават трудности. Най-голям е рискът от неизпълнение на междинната цел по първата ос на програмата. Това каза на пресконференция министърът на образованието Красимир Вълчев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„По отношение на Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" имаме писмо от Европейската комисия, с което ни уведомяват, че условията за вдигане на предупрежденията за възможно прекъсване на крайния срок на плащанията са изпълнени. Казано с други думи ще бъде възстановено възстановяването на средствата. Благодаря на колегите от изпълнителната агенция на управляващия орган, които положиха максимални усилия, за да изпълнят всички условия“, заяви министър Вълчев. „Ще запазим възможността да реализираме така наречените „системни проекти“, които са важни за системата на училищното и предучилищното образование. По тях се реализират множество важни политики като ученически и студентски практики и дейности за преодоляване на образователни трудности“, уточни той. По думите му тези проекти са с висока степен на ефективност, а смисълът на програмата е не просто да се усвоят едни средства, а да бъдат оползотворени. „Добрата новина е, че през този период, в който беше прекъснато възстановяването на средствата, ние успяхме да осигурим непрекъсваемост на финансирането на дейностите по тези проекти. Лошата новина е, че това няма да мине съвсем без щети. Имаме рискове, свързани с междинната цел, която е не само да усвоим определен обем средства, но и да изпълним определени индикатори. Благодарение най-вече на системните проекти ние нямаме риск от неизпълнение на междинната цел за втора и трета ос на ОП, които са средствата за образование. Но имаме неизпълнени индикатори, един основен – броят на педагогическите специалисти, включени в проект на дейности по квалификация“, обясни образователният министър. Той уточни, че трудностите са свързани с най-вече с това да се подобри капацитетът на управляващия орган и да се изпълнят междинните цели, да стартират новите операции и да се интезифицира работата по първата ос на оперативната програма.