ИкономикаВИЖ ВСИЧКИ

Министър Теменужка Петкова: Ще бъде направен опит проектът АЕЦ“Белене“ да се реализира на пазарен принцип чрез избор на стратегически инвеститор

16 май 2018 | 12:32

Снимка: Министерство на енергетиката

София. Предложението, което днес внесох с доклада до Министерски съвет и ще внесем в Народното събрание, е свързано с възможността и предложение проектът АЕЦ „Белене“ да бъде направен опит да се реализира на пазарен принцип чрез избор на стратегически инвеститор, без предоставяне на държавна гаранция и без сключване на дългосрочни договори за купуване на ел. енергия, като правният способ ще бъде чрез отделяне на активите и пасивите на НЕК в отделно дружество. Това каза пред журналисти в Министерски съвет министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Петкова посочи, че до края на годината ще бъде подготвена нормативно такава процедура, за да се види доколко е реален инвеститорският интерес, който се заявява в рамките на последната година. По думите ѝ това е един то най-положителните варианти.
„Анализирани бяха няколко варианта, свързани с възможността за рационално използване на оборудването на АЕЦ „Белене“. Първият е за неизползването му, но това означава загуба за всички разходи, които са направени досега, и има риск от декапитализация на НЕК и това ще се отрази негативно и на БЕХ, така че това е най-негативният вариант. Вторият вариант е свързан с възможността оборудването да бъде продадено на трето лице, но той е почти невъзможен. По отношение на реализацията на оборудването е разгледан вариант НЕК и БЕХ да запазят еднолично своето участие, но е много малко вероятен, тъй като те нямат финансовата възможност да участват в реализацията на такъв проект с първоначална стойност от 20 млн. лв. Разгледан е и вариант, в който проектът се реализира от изцяло частен инвеститор, но и той е труден за реализация и не се знае доколко той е удачен за българската държава“, каза още министър Петкова и уточни, че е бил разгледан и вариантът за изцяло участие на държавата с предоставяне на заем, базиран на междуправителствено споразумение, но той е рискован.
Цветилена СИМЕОНОВА