БалканиВИЖ ВСИЧКИ

Kathimerini: Споразумението по спора за името на Македония би могло да получи 200 гласа „за“ в гръцкия парламент

16 май 2018 | 08:37

Снимка: АФП

Атина. Налице е информация, спекулации или изтичания - без значение кое - че Европейската комисия е изискала от мнозинството в гръцкия парламент да ратифицира всяко споразумение, подписано с Македония ( в източника - Бивша югославска република Македония), с 180 гласа „за“, т.е. с подкрепата на три пети от депутатите в Атина, съобщава електронното издание на вестник Kathimerini.
Независимо дали това наистина е поискано - официално или зад кулисите, само от правителството или от опозицията, би било добре да се съсредоточим върху същността, а не върху дребните изчисления, които всяка политическа партия може да направи по отношение на проблемa, пише Том Елис в статия за гръцкото издание.
Европейците и други, които подкрепят споразумение, което нормализира положението на Балканите, искат да включат обвързващи елементи, които да гарантират неговата жизнеспособност и ефективност. В този контекст Гърция настоява - и с право – Македония да промени Конституцията си.
Поискано е също така одобрението на ООН за подписване на по-обвързващо споразумение.
Вярно е, че ако документът бъде ратифициран с незначително мнозинство в гръцкия парламент, той няма да бъде подкрепен от същия дух на ангажираност в дългосрочен план. Точно там се оказва пряк или непряк натиск върху опозицията, за да подкрепи сделката.
Факт е, че освен двете правителства в Гърция и Македония, опозиционните партии също имат роля и отговорности като представители на значителна част от двата народа и като потенциални бъдещи правителства.
Що се отнася до Гърция, лидерът на „Нова демокрация“ Кирякос Мицотакис признава „прозореца на възможността", но не може да бъде призван да плаща политическите разходи сам. Все пак може да се мисли за „творчески" начини за решение с подкрепата на „Нова демокрация“, без последната да плаща несправедливо висока цена.
Ако споразумението предвижда преходен период и зависи от вътрешните процеси в Македония - избори и/или референдум, свързващ промените в Конституцията с членството в НАТО и ЕС - тогава отхвърлянето на на споразумението от „Нова Демокрация“ на подобен етап би могло да работи като гаранция за гръцката страна, без да възпрепятства пътя към постигането на решение.
Основната опозиция може да се ангажира да гласува за сделката, когато Македония промени Конституцията си изпълни всички условия, поставени от Атина.Този процес може да бъде част от временното споразумение.
Ако това се случи, мнозинството в гръцкия парламент при второто гласуване може дори да надхвърли 200 гласа, задоволявайки не само нуждите на двете участващи страни, но и на всички трети страни.

Превод и редакция:Тереза Герова