ИнституцииВИЖ ВСИЧКИ

Таско Ерменков, БСП: Всеки европейски народ има правото на сигурни енергийни доставки на достъпни за него цени, независимо в коя част на Европа живее

14 май 2018 | 10:56

Снимка: БСП

София. Всеки европейски народ има правото на сигурни енергийни доставки на достъпни за него цени, независимо в коя част на Европа живее. Това каза депутатът от ПГ на БСП и зам.-председател на енергийната парламентарна комисия Таско Ерменков по време на среща на председателите на комисиите по енергетика на парламентите на страните от ЕС, която се провежда в рамките на Парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Сигурността на доставките не може да се базира на противопоставяне на различните възможности за тяхната реализация и няма как да поставяме въпроса или TAP, или TANAP, или Северен поток – 2, или Южен поток, или втечнен газ, защото това противопоставяне няма да доведе нито до сигурност на доставките, нито до социално поносими цени при тях“, каза още Еврменков и уточни, че трябва да се търсят онези съчетания, които отговарят за всеки географски регион по начин, по който биха гарантирали да има достъпен и газ, и енергия.
„Второ, няма как да не вземем предвид, че сигурността на доставките не е само диверсификация на източниците, а диверсификация на трасетата, защото колкото по-малко са транзитиращите страни, които не са членки на ЕС, толкова по-малко са и рисковете от политически и друг характер при транзитирането на енергия“, коментира той.
По думите му солидарността в ЕС в областта на енергийната сигурност би трябвало да се изразява в еднакъв подход към доставките на енергийни ресурси, независимо дали на север или на юг. „Защото всеки европейски народ има правото на сигурни енергийни доставки и то на социално достъпни за него цени, независимо дали живее в Северна, Западна, Централна или Югоизточна Европа. И ако Европейската комисия провежда една такава политика, мисля, че голяма част от проблемите, които стоят и пред нея, и пред ЕС, ще бъдат решени“, коментира Ерменков.
Цветилена СИМЕОНОВАСвързани новини