БалканиВИЖ ВСИЧКИ

New Europe: ЕК може да препоръча започването на преговори за присъединяване на Македония и Албания

17 април 2018 | 08:47

Снимка: АФП

Брюксел. Европейската комисия може да препоръча стартиране на преговорите за присъединяване на две балкански страни - Албания и Македония, отбелязва електронното издание New Europe.
Скопие и Атина се договориха тази година да ускорят разговорите за прекратяване на спора, който блокира присъединяването на бившата югославска република към Европейския съюз и НАТО. Гърция, която има право на вето за приемане на нови държави в двете организации, смята, че името Македония включва териториални претенции към един от нейните северни региони, носещ същото име.
Скопие, надявайки се, че въпросът ще бъде решен преди срещата на върха на НАТО в Брюксел през юли, предложи да се използва географско определение, за да се разграничат имената на двете територии.
„Предложенията са за Република Северна Македония, Република Горна Македония, Република Македония-Вардар и Република Македония (Скопие)", заяви наскоро премиерът Зоран Заев след срещата на върха на Западните Балкани в Лондон.
В момента се водят преговори за присъединяване на Сърбия и Черна гора, но ЕК иска към тях да бъдат включени Албания и Македония.
Европейският комисар по разширяването и политиката на добросъседство Йоханес Хан и Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини ще посетят Тирана, за да предадат доклада за напредъка на албанското правителство, след което ще пътуват до Скопие.
ЕК иска правителствата на тези страни да не оставят място на съмнение за стратегическата си ориентация и ангажираност, и да покажат решителност и напредък.

Превод и редакция: Тереза Герова