Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Asian Correspondent: Участието на Китай в Сирийския конфликт би засилило още повече риска от Трета световна война

17 април 2018 | 07:55

Снимка: АФП

Пекин. Бомбардировките на сирийски военни съоръжения от водената от САЩ коалиция разпалиха страховете от започване на Трета световна война, заради възможното участие на Русия и военно позициониране на Китай, пише Asian Correspondent.
Тази седмица Китай ще проведе учение със стрелба на живо в Тайванския пролив, малко след провеждането на най-големия военноморски парад в историята на страната на 12 април. Учението, според “South China Morning Post”, трябва да покаже подкрепата на Китай към стратегическия си партньор Русия, която е тежко въвлечена в 7-годишната гражданска война в Сирия.
В отговор на ракетната атака в Сирия, външният министър на Китай осъди действията на Западните съюзници, но заяви че вярва, че политическо споразумение е единственият начин да се реши Сирийският въпрос и призова за пълно, честно и обективно разследване на предполагаемата химическа атака в Сирия.
Хуа Чунинг, говорителката на външния министър, направи тези коментари по време на пресконференция, публикувана на сайта на външното министерство на Китай.
Хуа заяви, че Китай последователно се противопоставя на използването на сила в международните отношения и че всяка военна интервенция, която подминава Съвета за сигурност на ООН, нарушава принципите и основните норми на международното право.


Превод и редакция: Йонислав Дочев