ОбществоВИЖ ВСИЧКИ

Оставиха в ареста жената, обвинена за катастрофата на АМ „Тракия“, четирима от пострадалите остават под медицинско наблюдение (ОБЗОР)

17 април 2018 | 05:49

Снимка: Агенция "Фокус"

София. Четирима от пострадалите в катастрофата край Вакарел остават под медицинско наблюдение. Пътният инцидент стана в петък на 13 април на автомагистрала „Тракия“ между лек автомобил и пътнически автобус на фирма "Юнион Ивкони", пътуващ от Бургас за София. Автобусът се преобърна, вследствие на което загинаха 6 души, а 23, сред които и дете, бяха ранени. Повече от 14 линейки извозиха ранените до 6 столични болници.
33-годишният шофьор на пътническия автобус бе изписан от болница „Софиямед“ още в неделя. За медицинско наблюдение остават: 62-годишна жена във ВМА; 13-годишно момче в „Пирогов“ и двама мъже на 29 и на 47 години в болница „Токуда“.
В понеделник Софийската окръжна прокуратура остави в ареста Цвета Таскова, водач на лекия автомобил, предизвикал пътнотранспортно произшествие на автомагистрала „Тракия“. 29-годишната Цвета Таскова от Плевен е обвинена за причиняване на смърт по непредпазливост след жестоката катастрофа между нейната кола и автобус. Според съда е налице обосновано предположение, че тя е извършила това, в което е обвинена, не е появила необходимата отговорност на пътя. Касае за тежко престъпление с наказание над 5 години лишаване от свобода. Освен това беше взет предвид и фактът, че деянието е извършено кратко време, след като е хваната да шофира след употреба на алкохол.
„Искам да изкажа искрени съболезнования, не мога да опиша съжалението. Не очаквам да ме разберат, но съжалявам, съжалявам”, каза пред съда Цвета Таскова. По делото са разпитани над 30 свидетели. Според прокуратурата шофьорът на автобуса няма никаква вина за инцидента. Разследването по делото продължава под наблюдението на ОП – София.
Според данните, събрани до този момент от прокуратурата, пътният инцидент се дължи именно на субективните действия на жената, управлявала лекия автомобил. Нейните проби за наркотици и алкохол са отрицателни, а техническата експертиза на автомобила показва, че към, момента на инцидента той е бил в изправност.
До момента е установено, че автобусът има удостоверение за техническа изправност, а техническият преглед е от 6 февруари 2018 година. Екипът на ИА „Автомобилна администрация“, който е изпратен в компанията, е констатирал, че автобусът има валиден пътен лист с двама водачи записани за маршрута, единият, от които е управлявал по време на инцидента. Той има валидни карти за квалификация и за психологическа годност, както и валидна дигитална карта, в която се записва работното време на водача.
По думите на регионалния министър Николай Нанков пътната инфраструктура не е причина за инцидента на АМ „Тракия“, като анализ на характеристиките на участъка на катастрофата е показал, че той е в добро състояние от гледна точка на асфалтово покритие, маркировка и мантинели.
С решение на Министерския съвет 14 април (събота) бе обявен за ден на национален траур за жертвите от тежката катастрофа на автомагистрала „Тракия“. В тяхна памет националните флагове на всички държавни институции бяха свалени наполовина.
Люба АЛЕКСИЕВА