ОбществоВИЖ ВСИЧКИ

До 22 април на територията на България и целия ЕС се провежда операция на „Пътна полиция за контрол на скоростта“ (ОБЗОР)

17 април 2018 | 01:15

Снимка: Агенция "Фокус"

София. От 16 април до 22 април на територията на България и целия ЕС се провежда операция на „Пътна полиция за контрол на скоростта“. Акцията е инициирана от Европейската мрежа на службите на Пътна полиция (TISPOL) . По време на операцията полицаи ще извършват проверки за скоростта на главните пътища и автомагистралите, както и на някои места от третокласната и общинска мрежа, в които има участъци с концентрация на ПТП заради превишена или несъобразена скорост спрямо пътните условия.
Не само в България, а и в цяла Европа скоростта е основният фактор за възникване на тежки пътни инциденти, обясни гл. инспектор Росен Рапчев, началник „Пътен контрол“ към Главна дирекция „Национална полиция“. Именно по тази причина TISPOL като организация планира две операции на територията на целия ЕС за контрол на скоростта. По думите му при предишната операция за контрол на скоростта в България са установени близо 19 хил. нарушения, което е над средното за ЕС.
Той отбеляза, че с намаляването на общата скорост на придвижване се ограничава броят и сериозността на пътните инциденти и призова водачите да шофират със съобразена скорост и да проявяват повече толерантност на пътя.
Рапчев посочи, че с наближаването на летния сезон, контрол върху скоростта ще се осъществява на главните пътища и автомагистрали, като полицейското присъствие ще е сериозно. Той уточни, че ГД „Националната полиция“ разполага с 148 мобилни камери, 28 камери са на тринога, 23 стационарни камери и една за средна скорост.
Той апелира шофьорите да не навлизат в аварийната лента на автомагистралите, тъй като при пътен инцидент тя е единствения начин, по който екипите на Спешна медицинска помощ, полиция, пожарна или някое звено за защита могат да стигнат по най-бързия начин до мястото, където трябва да окаже помощ.
Виктория КРЪСТЕВА