БалканиВИЖ ВСИЧКИ

Reuters: Гръцки комунисти опитаха да бутнат статуята и да отрежат крака на Хари Труман в Атина заради ракетните удари срещу Сирия

16 април 2018 | 21:31

Снимка: АФП

Атина. Привърженици на Гръцката комунистическа партия (ККЕ) опитаха да бутнат статуята на американския президент Хари Труман в Атина в понеделник в хода на протест срещу ракетните удари на САЩ срещу Сирия, предава Reuters.
Демонстрантите използваха флекс в опита си да отрежат крака на Труман, а също така бяха обвързали статуята с въжета, за да я бутнат, преди местната полиция да се намеси със сълзотворен газ и да разпръсне тълпата. Монументът има съвсем малки щети, докато трима протестиращи са били наранени, като от главите им се е стичала кръв, съобщи очевидец пред американската агенция.
Няколкостотин привърженици на ККЕ проведоха шествие от посолството на САЩ до статуята, отстояща на няколко километра, в третата поредна демонстрация в Атина срещу ударите на САЩ и съюзниците им по цели в Сирия, за които се твърди, че са част от инфраструктурата за производство на химическо оръжие.
„Това, което правим днес, е символично действие срещу САЩ и войната“, заяви Йоргос Перос, член на гръцка комунистическа организация. „Тази статуя е символ на империализма и на САЩ в Гърция“.
Над 4-метровата бронзова статуя на Труман, която се намира недалеч от кабинета на гръцкия премиер, е постоянна мишена за протестиращите, които я вандализират или обливат с боя в протест срещу, както те го определят, американския империализъм в Гърция.
Много гърци вярват, че Вашингтон е подкрепял хунтата, управлявала Гърция в периода 1967-1974 година, както и турската инвазия в Кипър през 1974 година след подкрепян от Атина преврат.
Reuters припомня, че статуята е била премахната и възстановена през 1986 година, когато е взривена. Хари Труман е президент на САЩ от 1945 до 1953 година.

Превод и редакция: Иван Христов