БалканиВИЖ ВСИЧКИ

EurAsia Daily: Привържениците на обединението на Молдова и Румъния са готови да се откажат от Приднестровието

16 април 2018 | 21:04

Снимка: АФП

Кишинев. Бившият президент на Румъния и един от лидерите на молдовската юнионистка Партия на националното единство (ПНЕ) ( привърженици на присъединяването на Молдова към Румъния – бел. EA Daily ) Траян Бъсеску заяви, че в случай на обединение, източната граница на новата държава трябва да минава по линията на Днестър, пише руското електронно издание EurAsia Daily.
„Съдбата на Приднестровието, основната част от което, с изключение на няколко населени места, е разположена на левия бряг, трябва да бъде решена от Украйна, Русия и Румъния чрез преговори“, смята Бъсеску.
Почетният председател на ПНЕ уточни, че Букурещ „не трябва да допуска същите грешки, каквито е допуснала по времето на Втората световна война и да присъединява територии на другия бряг“.
„За последните 30 години Кишинев така и не успя да обезопаси молдовските граници. Този проблем може да бъде решен само със съединение с Румъния и, съответно, влизане в състава на НАТО“, подчерта бившият румънски президент.
EA Daily припомня, че по-рано, на тържествено заседание в Букурещ по случай стогодишнината от „Дня унирии“ (присъединяването на Бесарабия към Румъния на 25 март 1918 година), сенатът е призовал ръководството на Молдова да направи унионизма национална идея. Редица молдовски населени места са подписали символическа Декларация за обединение, а последователите на тази идея са провели седемхиляден митинг в Кишинев на същия ден.
Президентът на Молдова Игор Додон обвини членовете на правителството, пише руското електронно издание, които поддържат и позволяват разпространяването на унионизма, в противодържавна дейност и обеща, че след победата на парламентарните избори ще забрани това течение законодателно.
EA Daily припомня още, че през 2017 година с Указ на държавния глава Траян Бъсеску е лишен от молдовско гражданство. Той и неговата съпруга получават поданство през ноември 2016 година по Указ на предшественика на Додон, президента на републиката Николай Тимофти.


Превод и редакция: Иван Христов