БалканиВИЖ ВСИЧКИ

Бойко Борисов обсъди в Косово европейската интеграция на Западните Балкани, инфраструктурната и дигитална свързаност на региона, и срещата на върха в София (ОБЗОР)

16 април 2018 | 20:38

Прищина. Министър-председателят Бойко Борисов бе на еднодневно посещение в Прищина по покана на държавния глава на Косово Хашим Тачи. Освен с него, в рамките на визитата премиерът проведе среща с косовския си колега Рамуш Харадинай, а също и с Наталия Апостолова, ръководител на делегацията на Европейския съюз в Прищина.
Основни теми на дискусиите в Прищина бяха възможностите за задълбочаване на европейската интеграция на страните от Западните Балкани, също и гарантирането на мира и сигурността в региона, и развитието на инфраструктурната и дигитална свързаност на държавите от полуострова. Внимание бе отделено и на предстоящата през месец май среща на високо равнище ЕС-Западни Балкани, която е централно събитие в шестмесечното ротационно председателство на България на Съвета на ЕС.
По повод 10-та годишнина от обявяването на независимостта на Косово, в Прищина Бойко Борисов бе удостоен с отличие за приноса му за изграждане на държавността на най-младата страна на Балканите.

Инфраструктурна и дигитална свързаност на страните от региона

На съвместна пресконференция в Прищина, Борисов и Тачи посочиха, че увеличаването на инвестициите в региона и развитие на свързваща транспортна и дигитална инфраструктура означава по-добър и достоен живот, повече мир и перспектива. Българският премиер подчерта, че именно инфраструктурните проекти са излазът на Косово не само към страните от региона, но и към Европейския съюз и дори Азия. В тази връзка министър-председателят на България отбеляза важността на Паневропейските коридори 8 и 10. Възможностите за инвестиции на ЕС в региона, включително в ключови инфраструктурни проекти както в Косово, така и в останалите държави на Балканите, съшо бяха тема на дискусиите.. "Само с инвестиции в инфраструктурата и в модернизирането ще имаме повече просперитет, мир, стабилност и по-висок стандарт", подчерта косовският президент в рамките на съвместната пресконференция след срещата му с Борисов.

Европейската интеграция на страните от Западните Балкани

Министър-председателят Бойко Борисов и президентът на Косово Хашим Тачи изразиха общо мнение, че пътят на страната към Европа е единственият възможен и той е синоним на мир и стабилност. Борисов коментира, че за 10-те си години независимост Косово е постигнало видим напредък и е на правилен път. Той обаче подчерта необходимостта от разрешаване на двустранните проблеми, преди да се говори за реално членство в Европейския съюз. „Когато имам срещи с лидерите от региона на Балканите, винаги призовавам за разбирателство, да дадем възможност ЕС да знае, че ще приеме държави без проблеми, чиито политически елити могат така да води народите си, че да няма война. Тогава и ЕС ще гледа на нас с различни очи“, каза Борисов. Той изрази очакване, че Прищина и Белград, Атина и Скопие ще продължат диалога помежду си, за да открият пътя си напред към ЕС и НАТО. „Огромна тежест носите, разчитам на вас. Всичко останало дори не бих го нарекъл алтернатива, защото алтернатива е когато може да избираш, а предишната алтернатива я видяхме – паравоенните формирования, дори не искам да се обръщам към този период, който върна всички назад“, посочи българският министър-председател. Той отново призова егоизмът на Балканите да бъде забравен, защото, проявен дори в една държава, ще предизвика катаклизъм във всички останали.
"С премиера на България имахме прекрасна среща. Обсъдихме европейските пътища на Косово и на региона. По отношение на политиката на ЕС за разширяване, включително и интеграцията на нашата страна, ние споделяме убеждението, че това е единственият път за страната ни, да станем част от НАТО и ЕС. Достигнахме до констатацията, че ЕС ще бъде пълен, само ако тогава, когато цяла Югоизточна Европа стане част от него", заяви на свой ред Тачи след срещата си с Борисов, като благодари на София за определянето на интеграцията на Западните Балкани като приоритет на българското председателство на ЕС.

Що се отнася до гарантирането на мира и стабилността на Балканите, освен инфраструктурната и дигитална свързаност, и интеграцията в ЕС на шестте държави от региона, двамата лидери обърнаха внимание и на външните фактори, които им влияят. Европейският съюз трябва да постигне нормализация на отношенията както с Турция, така и с Европейския съюз, за да могат Балканите да се развиват спокойно, заяви министър-председателят Бойко Борисов на пресконференцията в Прищина.
"Турция, по линия на мюсюлманите, има своето влияние на Балканите. По същия начин Русия чрез православното християнство има влияние на Балканите. И аз винаги съм говорил, че трябва да се намери нормализиране на отношенията - и на Европейския съюз с Турция, и с Русия, за да могат и съответно Балканите спокойно да се развият. Ако предизвикваме вражди и кризи на Балканите по тези две линии, те никога няма да се сплотят", подчерта българският премиер.
Тачи също засегна ролята на Русия за стабилността на региона. Държавният глава на най-младата държава на Балканите припомни, че "независимостта на Косово е призната от 116 държави, но ние работим усилено и разчитаме Косово да бъде признато и от други държави - като например Русия. Това ще бъде ключово за мира и стабилността на региона", подчерта косовският президент. Същевременно той заключи, че "ако Русия признае Косово, ще освободи Сърбия от едно бреме. Така че ние сме заинтересовани да бъдем признати от Русия".

Срещата на върха ЕС-Западни Балкани

Борисов посети Косово на фона на несъгласието, изразено от някои страни по повод присъствието на представители на Прищина на срещата на върха на ЕС-Западните Балкани в София. Събитието е централно за периода на ротационното председателство на България на Съвета на ЕС, тъй като страната ни постави основен акцент на работата си върху европейската интеграция на страните от Западните Балкани.
Република Кипър, Гърция, Румъния, Словакия и Испания, които не признават обявената през 2008 г. независимост на Косово, усложняват изготвянето на съвместното изявление след срещата на 17 май, т.нар. Софийска декларация.
В съседна Сърбия също не са въодушевени от участието на Косово в срещата ЕС-Западни Балкани в София. Държавният глава на западната ни съседка Александър Вучич заяви по-рано, че Белград очаква резултатите от срещите между официални представители на Белград и Прищина, преди да вземе окончателно решение. Сръбският президент увери, че се радва на всяка среща на върха на страните от Западните Балкани и ЕС, но същевременно призна, че не очаква прекалено добри новини за страната си от тази в София.
Борисов и Тачи изтъкнаха важността на срещата на върха в София през май и сериозната политическа и техническа подготовка за нея. „Тази тема беше невъзможна преди година, сега сме в напреднал диалог“, коментира Борисов. Тачи на свой ред я определи като възможност за представяне на държавите от Западните Балкани. Президентът на Косово увери, че страната му ще продължи процеса на диалог с Белград и ще работи за постигането на мир и стабилност в региона.
В отговор на въпрос за участието на представители на най-младата държава на Балканите в централното събитие на ротационното българско председателство на Съвета на ЕС, Борисов заяви, че на 17 май в София ще бъде намерена форма за участие на страните, които не са признали независимостта на Косово.
"Косово ще бъде представено така, както е представяно до момента. Над 100 държави по света са признали Косово като държава. България е една от тях, така че ние сме изпълнили своя дълг към тях. За тези, които не са я признали, ще намерим форма, за да направим така, че да могат да участват", увери българският премиер.

Засегната бе и темата за либерализацията на визовия режим за гражданите на Косово. Тачи припомни, че страната му е изпълнила голяма част от условията, които Брюксел постави за премахването на визите. Българският премиер увери, че ще прояви "максимално упорство" за отмяната им.
"Аз лично съм за, защото още от времето, когато се занимавах с полицейски действия по Балканите, знам, че организираната престъпност първа намира начин да си изкара визи, международни паспорти - и да напусне. А тук става въпрос действително за народа, за обикновените хора и в случая може да разчитате, че ще проявя максимално упорство" да се премахнат визите, подчерта Борисов.

В Прищина българският министър-председател разговаря и с косовския си колега Рамуш Харадинай. Двамата обсъдиха развитието на двустранните отношения и необходимостта от добросъседство като условие за стабилност и просперитет в региона на Балканите.
Констатирана бе необходимост от разширяване на контактите, особено в сферите на икономиката, енергетиката, инвестициите и туризма. Борисов предложи в най-близко време да бъде организирано посещение на ниво министри, което да даде стимул на този процес и да подпомогне развитието на косовската икономика. „Смятаме, че България може да постигне още по-голямо присъствие на косовските пазари в близко бъдеще“, заяви българският министър-председател и посочи, че българският бизнес е отворен за контакти с косовски партньори във връзка с изграждането на планираните инфраструктурни проекти.
На срещата беше отбелязано, че показател за напредъка на реформите в Косово, развитието на гражданското общество и следването на най-добрите европейски практики е разработването на правна рамка за защита и гарантиране на правата на малцинствата. България е особено заинтересована от напредъка в тази област, защото съществува общност от косовски граждани, деклариращи българско самосъзнание, заяви премиерът Борисов.

Тереза ГЕРОВА