БалканиВИЖ ВСИЧКИ

Gazeta Express: Срещата на върха ЕС – Западни Балкани е била основната тема по време на посещението на Бойко Борисов в Косово

16 април 2018 | 20:29

Снимка: Правителствена информационна служба

Прищина. Участието на Косово на срещата на върха Европейски съюз – Западни Балкани, която трябва да се проведе на 16-17 май в София, е било една от главните теми по време на срещите на българския премиер Бойко Борисов с косовските лидери в Прищина в понеделник, пише базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
В изказване пред медиите след срещата си с президента на Косово Хашим Тачи, Бойко Борисов е потвърдил, че е поканил косовския държавен глава да участва на срещата на върха в София. „Косово ще участва като призната от повече от 100 страни, а ние ще намерим решение също и за тези, които не са го признали“, заяви българският премиер в Прищина. Петте страни-членки на ЕС, които не са признали най-младата балканска държава, особено Испания, поставят под въпрос участието на Косово на срещата.
Борисов призова лидерите на страните от Западните Балкани да оставят настрана личния егоизъм, защото, както той каза, това може да е фатално за бъдещето на тези държави. Той каза също, че Косово и Сърбия са задължени да решат проблемите си. „Диалогът трябва да продължи, защото ЕС не приема страни с нерешени проблеми. Няма алтернатива, вие знаете, че сте задължени да решите проблемите си със Сърбия“, отбеляза Борисов, като посочи, че Балканите имат ясна европейска перспектива.
Президентът на Косово Хашим Тачи, заяви че България служи като модел за Косово по отношение на изпълняването на европейските критерии. „Процесът за визова либерализация върви. Изпълнихме изцяло 95 изисквания. Сега, след ратификацията на Споразумението за гранична демаркация с Черна гора и след срещите с европейските комисари и Върховняит представител Федерика Могерини, ще имаме визова либерализация през тази година“, заяви Тачи. „Моделът и съветите от българското председателство на Съвета на ЕС са много ценни. България се отнася добре и справедливо към региона“, посочи косовският държавен глава. Той награди българският премиер Борисов с Президентски медал за 10-ата годишнина от обявяването на независимостта на Косово.


Превод и редакция: Иван Христов

Свързани новини