БалканиВИЖ ВСИЧКИ

Бойко Борисов за срещата ЕС-Западни Балкани в София: Ще намерим форма за участие на страните, които не са признали независимостта на Косово

16 април 2018 | 19:09

Снимка: Официален сайт на Бойко Борисов

Прищина. На срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която ще се проведе на 17 май в София, ще бъде намерена форма за участие на страните, които не са признали независимостта на Косово. Това увери министър-председателят Бойко Борисов след срещата с косовския президент Хашим Тачи в Прищина, в отговор на въпрос за участието на представители на най-младата държава на Балканите в централното събитие на ротационното българско председателство на Съвета на Европейския съюз.
"Косово ще бъде представено така, както е представяно до момента. Над 100 държави по света са признали Косово като държава. България е една от тях, така че ние сме изпълнили своя дълг. За тези, които не са я признали, ще намерим форма, за да направим така, че да могат да участват", увери българският премиер.
По отношение на либерализацията на визовия режим за гражданите на Косово, Бойко Борисов подчерта, че "ще проявя максимално упорство" за въвеждането му.
"Аз лично съм за, защото още от времето, когато се занимавах с полицейски действия по Балканите, знам, че организираната престъпност първа намира начин да си изкара визи, международни паспорти - и да напусне. А тук става въпрос действително за народа, за обикновените хора и в случая може да разчитате, че ще проявя максимално упорство" да се премахнат визите, увери Борисов.
Посещението на Бойко Борисов в Прищина се състоя на фона на изразеното от някои държави несъгласие с присъствието на представители на Косово на срещата на върха на ЕС за Западните Балкани в София, което заплашва да възпрепятства форума месец преди провеждането му. Събитието е централно за шестмесечния период на ротационното председателство на България на Съвета на ЕС, тъй като страната ни постави основен акцент на работата си върху европейската интеграция на страните от Западните Балкани. Република Кипър, Гърция, Румъния, Словакия и Испания, които не признават обявената през 2008 г. независимост на Косово, усложняват изготвянето на съвместното изявление след срещата на 17 май, т.нар. Софийска декларация. Първият й проект бе разгледан от посланиците на страните-членки на ЕС в края на месец март.
В Сърбия също не са въодушевени от участието на Косово в срещата ЕС-Западни Балкани. Държавният глава на западната ни съседка Александър Вучич заяви на 3 април, че Белград очаква резултатите от срещите между официални представители на Белград и Прищина, преди да вземе окончателно решение как да бъде представена страната на срещата. Сръбският президент увери, че се радва на всяка среща на върха на страните от Западните Балкани и ЕС, но същевременно призна, че не очаква прекалено добри новини за страната си от тази в София.


Тереза ГЕРОВА