БалканиВИЖ ВСИЧКИ

Бойко Борисов в Косово: ЕС трябва да постигне нормализация на отношенията с Турция и Русия, за да могат Балканите спокойно да се развият

16 април 2018 | 18:41

Снимка: Правителствена информационна служба

Прищина Европейският съюз трябва да постигне нормализация на отношенията както с Турция, така и с Европейския съюз, за да могат Балканите да се развиват спокойно. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на пресконференция с косовския президент Хашим Тачи в Прищина.
"Турция, по линия на мюсюлманите, има своето влияние на Балканите. По същия начин Русия чрез православното християнство има влияние на Балканите. И аз винаги съм говорил, че трябва да се намери нормализиране на отношенията - и на Европейския съюз с Турция, и с Русия, за да могат и съответно Балканите спокойно да се развият. Ако предизвикваме вражди и кризи на Балканите по тези две линии, те никога няма да се сплотят", подчерта българският премиер.
На свой ред Тачи също засегна ролята на Русия за стабилността на региона. Държавният глава на най-младата държава на Балканите припомни, че "независимостта на Косово е призната от 116 държави, но ние работим усилено и разчитаме Косово да бъде признато и от други държави - като например Русия. Това ще бъде ключово за мира и стабилността на региона", подчерта косовският президент. Същевременно той заключи, че "ако Русия признае Косово, ще освободи Сърбия от едно бреме. Така че ние сме заинтересовани да бъдем признати от Русия".

Тереза ГЕРОВА