Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Kathimerini: Гръцкото правителство отрече да е имало навлизане на територията на страната

16 април 2018 | 18:12

Снимка:

Атина. Говорителят на гръцкото правителство Димитрис Цанакопулос заяви в понеделник, че няма доказателства за „навлизане на гръцка територия“, в отговор на твърденията на турския премиер Бинали Йълдъръм, че бреговата охрана на Турция е свалила гръцко знаме от островче в Егейско море, предава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Йълдъръм намекна, пише гръцкият вестник, че островчето е в „спорна зона“ в Егейско море, нещо, което гръцката страна отрича.
„На основата на последната информация от Министерството на отбраната и Генералния щаб на гръцкия военноморски флот, няма потвърждение за инциденти с нарушаване на гръцките граници“, заяви Цанакопулос пред репортерите.
„Независимо от това, ние ще продължим да разследваме въпроса спокойно и много сериозно“, добави той, като подчерта, че изявлението на Йълдъръм е „изключително провокативно и осъдително“. „Гърция никога няма да приеме теорията за „сивите зони“, или каквото и да е поставяне под въпрос на териториалния й суверенитет“, категоричен е говорителят на гръцкото правителство.
„Мисля, че Йълдъръм трябва да бъде по-внимателен“, посъветва Цанакопулос. „Призовавам Турция да се върне на пътя на уважението на международното право“, заяви той и добави, че турските власти трябва „да поемат инициативата за деескалация на напрежението“.

Агенция „Фокус“ припомня:

В началото на 2018-а година напрежението между Гърция и Турция започна да се изостря значително, като споровете между двете средиземноморски държави са съсредоточени основно в две точки. Най-горещо е във водите около остров Кипър, където в началото на годината официално бе потвърдено, че в 6-и блок на Ексклузивната икономическа зона (ЕИК) на Кипър има огромно находище (от тип езеро) на въглеводороди, което се простира в териториалните води на Кипър, Израел и Египет, като последните две страни вече разработват своите кладенци и са на път да добият първите суровини. Това веднага предизвика реакция от Анкара и на 10-и февруари кораби от ВМС на Турция блокираха пътя на сонда Saipem 12000 на италианската енергийна компания ENI, пътуваща към мястото, за да започне сондажи. По-късно корабът на италианския енергиен гигант бе изтеглен. Турция оправда действията си с претенцията, че природните ресурси на Кипър трябва да бъдат разделени по равно между Кипърската турска република и Република Кипър и оттогава всячески пречи на сондажните дейности в района.
Напрежението между гърците и турците веднага се пренесе в района на Егейско море, където избухна спор за скалистите островчета Имия/Кардак. На 28 януари кораби от ВМС на Турция и катери от бреговата охрана на страната блокираха достъпа до мястото на гръцки катер и патрулен кораб, на борда на които са министъра на отбраната Панос Каменос, началникът на генералния щаб на гръцката армия и други военни лица, отиващи към мястото, за да хвърлят венец по случай 22-ата годишнина от въоръженото противостояние около островите през 1996-а година, когато двете страни се оказват на ръба на война, а гръцки военен хеликоптер пада около Имия и в резултат загиват тримата офицери на борда му. Тогава дори се появиха филмчета как един от турските катери се опитва да протарани по-малък гръцки плавателен съд.
В четвъртък, на 1 март т.г., двама гръцки офицери бяха задържани от турската страна на границата между двете страни по течението на река Марица. Те бяха обвинени в шпионаж и хвърлени в затвора с тежък режим в град Одрин. Гръцката страна се опитва всячески да осигури освобождаването на своите воини, но Анкара отказва, освен всичко друго и заради това, че Гърция отказва да екстрадира осемте турски военни, които избягаха в страната след неуспешния опит за държавен преврат в Турция на 15 юли 2016 година.
В добавка към това турски бойни и разузнавателни самолети ежедневно нарушават въздушните граници на Гърция в района на Егейско море от декември м.г. насам. При един от тези случаи, на 12 април 2018 година, гръцки многоцелеви изтребител Мираж 2000-5 падна в близост до остров Скирос в Егейско море, след като изпълни задача за прихващане на турски самолети, нарушили гръцкото въздушно пространство. Пилотът – Георгиос Балтадорис загина при падането и в негова част властите в Атина обявиха ден на траур.
Всичко това е придружено от войнствена риторика между правителствата на Гърция и Турция, като изказванията им отиват далеч извън рамките на дипломатическия тон.


Превод и редакция: Иван Христов