БалканиВИЖ ВСИЧКИ

Gazeta Express: Рамуш Харадинай поиска от българския премиер помощ за приемането на Косово в международните организации

16 април 2018 | 17:23

Снимка: Правителствена информационна служба

Прищина. Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай поиска от българския си колега Бойко Борисов да подкрепи европейския път на Прищина и да помогне на страната да стане член на международните организации да бъде призната от нови държави, пише базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
В хода на срещата си с Борисов в понеделник, който беше на официална визита в Косово, Харадинай заяви, че икономическото сътрудничество и европейският път са от общ интерес за двете страни.
„Косово има нужда от приятели, за да получи визова либерализация и членство в Европейския съюз. България е една от приятелските ни държави и ние очакваме нейната подкрепа в този процес. Косово винаги ще остане отворено за задълбочаване на икономическото и политическото сътрудничество с България“, заяви косовският премиер, като добави, че Прищина ще продължи икономическото и политическото си взаимодействие с тази страна-членка на ЕС. „България има съюзник – Косово! Вашето присъствие в нашата страна е чест за нас и ние нямаме отворени въпроси помежду си“, подчерта той.
Българският премиер благодари на Харадинай за топлия прием и отбеляза, че неговата страна е ангажирана със засилването на двустранните отношения, икономическото партньорство и общия европейски път. Освен това той посочи, че България има интерес да инвестира в Косово и покани косовския си колега да посети София.

Превод и редакция: Иван Христов