ОбществоВИЖ ВСИЧКИ

Д-р Стоян Николов, Национален военноисторически музей: Животът на ген. Кръстю Златарев може да служи като символ на поколения българи, посветили се на обединението на народа

16 април 2018 | 15:46

Снимка:

Благоевград. Ген. Кръстю Златарев е достоен пример в българската история, а животът му може да служи като символ на поколения българи, посветили се на обединението на народа ни. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин гл. ас. д-р Стоян Николов, уредник в Националния военноисторически музей, по повод 93 години от убийството на ген. Кръстю Златарев при атентата в църквата „Св. Неделя“, най–кървавият терористичен акт в българската история, при който броят на жертвите надхвърля 150 души. Той отбеляза, че за съжаление десетилетия наред името на Кръстю Златарев е било покрито със забрава.
„Тук може би трябва да отбележим и това, че преди няколко години моят вуйчо – един скромен каменоделец от Трич създаде, благодарение на пожертвуванието от дарения, която събраха митническите служители от ГКПП „Златарево“, върху един каменен блок от Пирин планина, паметник на генерала. Причината за това беше, че дори митничарите от този пункт в един момент осъзнали, че много от пътуващите не знаят нищо за генерал Златарев. Определено ние имаме дълг към този прославен български пълководец“, каза още гл. ас. д-р Стоян Николов. Според него никога не трябва да забравяме споменът от подвизите на 29-ти пехотен Ямболски полк, не трябва да се забравят и подвизите, които извършват македонските българи в състава на 11-та пехотна Македонска дивизия – едно военновременно формирование, чиито личен състав е бил изцяло запълнен с македонски българи. „Една част от тях не са били дори военно задължение, тъй като не са били български граждани. Именно в стремежа, който всички те имат за единение – обединението на всички българи под една държавна стряха“, подчерта гл. ас. д-р Стоян Николов.
Ливия НИНОВА